AmriFla.com

Pasme divjih mačk: značilnosti, vrste in fotografije

Divje mačke v naraviZa mnoge so mačke domače živali. Toda kakšna raznolikost obstaja v naravi! Nekateri so tako redki, da so že našteti v rdeči knjigi. V tem članku je predstavljenih 10 vrst redkih vrst divjih mačk, o katerih obstoju niste mogli niti uganiti:

 • Bengal
 • Daljnega vzhoda gozdne mačke
 • Sandy
 • Manul
 • Črno noge
 • Smoky leopard
 • Pampa
 • Jaguarundi
 • Serval ali grmičeva mačka
 • Ocelot

Bengalska mačka

Bengalska mačka - to je divja mačka majhne velikosti. Od vseh mačk je to najpogostejša oblika. Zelo lepa pasma. Podoben je majhni leopard. Ta mačka je bila ustvarjena v Ameriki. Med ustvarjanjem te mačke je delal veliko časa. In tu je na Univerzi v Kaliforniji ustvarila divjo mačko, primerno za vzdrževanje na domu. Ta žival se šteje za najmočnejšega med ostalimi pasmami. Mačja bengalska mačka je veliko večja od domačega kolega. Bengalske mačke živijo v južni in vzhodni Aziji.

Te mačke živijo v miru, gluhi širokolistni gozdovi, vedno blizu vodnih virov. Ponavadi spijo čez dan, toda aktivno življenje se začne v mraku in ponoči. Pogosto se vzpenja na drevesne veje in od tam čakuje na plen, da jo napadne od zgoraj. Potomci navadno dajejo mačke od 2 do 4 mačke. Živijo na živalih, katerih velikost je mogoče nadzorovati, na primer veverice, miši, ptice, zajci.

Prebivalstvo divje bengalske mačke se zmanjšuje. Zaradi čudovitih krzna so lovci iztrebljeni. Lokalno prebivalstvo naredi oblačila in nakit iz kože. Zaradi te divje mačke je navedena v Rdeči knjigi.

Daljnega vzhoda gozdne mačke

Pasme divjih mačkDaljnega vzhoda gozdne mačke, drugo ime za mačko leopardno mačko je veliko večje od domačih predstavnikov mačke. Ta vrsta živi na Daljnem vzhodu v gostih gorskih gozdovih. Hrani majhne glodavce, ulovi ptice, včasih lovi zajce in srna. Amurske mačke se rejejo na 4 mačke, oče pa sodeluje pri vzgoji. Daljnega vzhoda gozdne mačke dovolj redke vrste. Naštet je v Rdečem podatkovnem seznamu primorskega ozemlja. Lepa in dragocena krzna privlači številne lovilce. Ampak, kljub vsem prepovedi, se iztrebek redke vrste nadaljuje na enak način. To bo kmalu pripeljalo do izumrtja posameznikov redke pasme.

Pesek maček

Barkhan mačka (peščena) - to je zelo lep predstavnik te vrste. Te mačke živijo v puščavi. Vse svoje življenje izgledajo kot mladički kljub svoji starosti. Glavna razlika te pasme je nenavadna oblika glave, pa tudi dejstvo, da se na površini blazinic tamponov raste v njej, kar ščiti pred vročimi površinami.

Predstavniki te pasme se uporabljajo za življenje sami, zato zelo cenijo zasebni prostor. Odlično se skrivajo pred sovražniki, ne puščajo svojih peskov na pesku. Lovijo na kače, zajce, insekte, škrbine. Govorice o mački so zelo dobro razvite, zato lahko sliši pristop hrane ali sovražnikov. Poleg tega je zelo urejen. Pred nadaljevanjem preverite teren. Potomci dajo do 5 mačk. Po rojstvu ostanejo slepi še 12-16 tednov. In 4 mesece mači mati popolnoma zapustijo hišo.

Trenutno obstajajo 4 podvrsta peščene mačke. Zaradi zelo skrivnega načina življenja od količine, ki je zelo težko določiti, vendar je določena pri približno 50.000 posameznikih.

Manul

Manul svetel predstavnik stepskih skal. Ta divja mačka je zelo podobna domačim mačkam plemenitih pasem. Ima puhast plašč in okroglo obliko. Običajno v naravi, mačke živijo do 10 let, vendar v živalskih vrtovih lahko njihova starost doseže 20 let. Kot mnogi drugi plenilci, Manul lovijo ponoči ali v mraku. Običajno jeste glodavce in ptice v obliki miške. V leglu običajno ni več kot 6 mačk. Manul je na robu izumrtja. Zaradi velike tajnosti ni mogoče določiti natančnega števila posameznikov.

Črna mačka

Kakšne so pasme divjih mačk?Črna mačka - najmanjši zastopnik afriških divjih mačk. Na blazinah njenih tač pa raste krzno, ki ščiti živali iz peska v puščavi. Ta vrsta naseljuje južno Afriko v suhih ravnicah, savannah, stepah, travih travi. Mačka hrani ptice, nevretenčarje, plazilce, glodavce. Običajno lovijo ponoči, lahko pa se zgodijo zjutraj na mestih, kjer ni nobene osebe.
Kot vsi drugi predstavniki mačk, ki živijo na suhih območjih, lahko dolgo časa brez vode. Običajno ženske rodijo a 1-2 mačk. Namenski lov za njimi skoraj ni izveden, vendar pogosto umrejo zaradi strupov in pasti, namenjenih drugim živalim. Zato so ti predstavniki navedeni v Mednarodni rdeči knjigi.

Smoky leopard

Smoky leopard živi v jugovzhodni Aziji v neprozorni džungli. Šteje se za precej starodavno vrsto in malo kot leopard. To vrsto lovi dan in noč. Ima odlično agilnost in lep vid. Lovi plen na zemlji ali na drevesu. Ponavadi jeste koze, jelena, prašiče, opice in velike ptice. Je precej krhko plezanje dreves in dobro plavanje. V leglu ima drevesni leopard običajno do 5 mačk. Ta predstavnik mačke je zelo dovzeten za izumrtje. Njegova lepa koža je precej donosna. Meso živali je na voljo v najboljših restavracijah v Aziji. Kosti se uporabljajo v medicini. Vrste postopoma izginejo, so navedene v rdeči knjigi.

Pampas mačka

Pampas mačka (zeliščna mačka) živi v regijah Argentine in Čila. Ta vrsta mačk v velikosti se ne razlikuje veliko od domačih predstavnikov. Lahko jih najdemo v stepih, na plodnih ravnicah, pa tudi v vlažnih gozdovih in močvirnicah. Hrani glodavce, ptice, žuželke in kuščarje. V bistvu ženska rodi 1-3 mačk. Do danes je znanih 7 podvrst teh predstavnikov mačk.

Jaguarundi

Jaguarundi vključi puma v rod. Imenuje jo tudi divje ameriške mačke. Habitati predstavnikov kamnin: od juga ZDA do severa Argentine. V bistvu živijo v savanah, mokriščih, tropskih gozdovih. Ta plenilec je aktiven 24 ur, brezobziren in napade vsakogar, ki ga lahko premaga. Drevesa se vzamejo neradi, le v primerih skrajne nujnosti. Hrani jaguarundski ptič, sadje, glodavce, ptice in žuželke. Prinosijo mladiča 2 krat na leto od 2 do 4 mačke. Prebivalci Južne Amerike so nekoč posadili mačke za zaščito hiš. Ampak naredijo veliko škode gospodinjstvo, zato je ta ideja kmalu opustila.

Serval ali grmičeva mačka

Opis divjih mačkTa plenilec naseljuje skoraj vso Afriko. Ponavadi jo najdemo na odprtih površinah in v travah. Servile lovijo le ponoči. Njihova prehrana je sestavljena iz žab, zajcev, majhnih glodavcev, majhnih antilopov in ptic. So odlični lovci. Štetje velikih ušes, lahko zlahka slišijo šumenje, visoki udi se lahko tiho premaknejo v travi. Servalas je sam po naravi. Najdejo par samo za vzrejno sezono. Ženska rodi 2-3 mačke in skrbi zanje med letom. Ta vrsta mačk se hitro zmanjšuje v količini. Njegovo krzno je zelo cenjeno in meso se uporablja za hrano. Zato je navedena v Rdečem podatkovnem listu IUCN.

Ocelot

Vrste pasme divjih mačkOcelot je najsvetlejši in največji predstavnik ameriške mačke. V tropskih in subtropskih gozdovih naseljuje ozemlje Južne in Severne Amerike. Redko je mogoče najti v odprtih prostorih, ker on je zelo skrivnosten. Lovijo izključno ponoči in v mraku in se čez dan skrivajo v očeh. Mačka ima različne načine rudarjenja. Popolnoma se vzpenja drevesa, lovi zemljo in se premika tudi s plavanjem. V hrani uporabljajo majhne glodavce, opice, zajce, ptice, žuželke in kače. Mačke ponavadi rodijo 1-2 mačka. Število vrst se vsako leto zmanjšuje. Posebno je cenjeno krzno te živali, krčenje gozdov pa vodi v izgubo habitatov.

Pogosto so živali navedene v Rdeči knjigi "hvala" osebi. Lovci lovijo zaklad teh redkih živali:

 • kože
 • kocke
 • meso

Skrbi za naravo in vam bo hvaležna.

Zdieľať na sociálnych sieťach:

Príbuzný

© 2011—2022 AmriFla.com