AmriFla.com

Kateri dvoživk ima trikrmno srce?

V različnih živalskih organizmih se lahko organi in njihova struktura razlikujejoIsti organi v različnih vrstah se lahko razlikujejo po strukturi in funkcionalnosti. Naše srce ima štiri ločene komore, žabe, žabe, kače in kuščarji lahko naredijo le tri. Preberite več o funkcionalnosti treh komornih src v tem članku.

Razredi vretenčarjev in komor v srcu

Vretenčarje predstavljajo različni razredi: ribe, dvoživke, plazilci, sesalci in ptice. Vrtinčke opravljajo srce funkcija črpanja krvi V celotnem telesu se to imenuje krvni obtok. Čeprav so obtočni sistemi v mnogih pogledih podobni, imajo srca vretenčarjev različnih razredov različno število komor. Te komore določijo, kako učinkovito srce prenaša tok bogate kisline, ki se prenaša v srce, slab kisik.

Vretenčarji se lahko razdelijo s številom komorišč srca:

  • Dve komori: en atrij in ena komora (riba)
  • Tri komore: dve atriji in ena komora (dvoživke, dvoživke in plazilci)
  • Štiri komore: dve atriji in dva ventrikla (ptice in sesalci)

Kroženje krvi

Najpomembnejša snov je kisik, vstopa v krvni obtok skozi škrge ali pljuča. Za doseganje učinkovitejše uporabe kisika imajo številni vretenčarji dve ločeni stopnji obtoka: pljučni in sistemski.

S pljučnim cirkulacijom srce pošilja kri v pljuča, da se obogati s kisikom. Postopek se začne v komori, od tam pa skozi pljučne arterije vstopi v pljuča. Križa se vrača iz pljuč skozi pljučne vene in se pretaka v levem atriju. Od tam vstopi v komoro, kjer se začne velik krog krvi.

Kroženje krvi prispeva k dobavi organov in tkiv s kisikomCirkulatorni sistem je razdelitev krvi, bogate s kisikom, po telesu. Ventili črpajo kri skozi aorto, masivno arterijo, ki se odcepi v vseh delih telesa. Po prenašanju kisika v organe in okončine se vrne skozi žile, ki vodijo do spodnje vene cave ali zgornje vene cave. Nato iz teh dveh glavnih žil pride v desno atrij. Ko je tam, se kri, osiromašena s kisikom, vrne v majhen krog krvi.

Srce je kompleksna črpalka in glavni organ krvnega sistema, ki zagotavlja bogatenje telesa s kisikom.

Srce sestavljajo komore: atrij in ventrikula. Ena na vsaki strani, vsaka z različnimi funkcijami. Leva stran zagotavlja sistemsko cirkulacijo, medtem ko je desna stran srca odgovorna za pljučno cirkulacijo, to je za oksigenacijo.

Atria

Atri so kamere, skozi katere krv teče v srce. So na sprednji strani srca, en atrij na vsaki strani. Desni atrij prejme vensko kri skozi zgornjo veno cavo in nizko veno cavo. Leva prejema krvo obogateno s kisikom iz pljuč skozi levo in desno pljučno ven.

Krv se pretaka v atrij, obide ventile. Atria se sprostite in razširite, medtem ko napolnijo s krvjo. Ta proces imenujemo diabetična fibrilacija, mi smo z vami ga imenujemo pulz. Preddvorov in prekati so ločene z mitralne in trikuspidalne ventila. Preddvorov je prišlo atrijsko sistoli, ki ustvarja kratko krčenje preddvorov. So pa v zameno, potisne kri iz preddvorov skozi ventile v prekate spodaj. Elastični kit, ki pripisujejo prekatov sprostite ventil med sistoli in diastolični glavo v prekata, vendar je ventil med prekata sistoli zaprta.

Srce sestavljajo atriji in ventili, ki opravljajo svoje funkcijeEna izmed značilnih značilnosti atrijev je, da so Ne posegajte v venski krvni pretok v srce. Venske krvi, ki vstopajo v srce, imajo zelo nizek krvni tlak v primerjavi z arterijsko kri in ventili na venski krvni tlak. Atrijska systola je nepopolna in ne blokira pretoka venske krvi skozi atrijo v komore. Med atrijsko sistolo venska krv naprej stalno prehaja skozi atrijo v komore.

Atrijski krči so običajno majhni, preprečujejo le precejšen pritisk, ki preprečuje vensko kri. Sproščanje atrija je usklajeno z ventrikulo, da se začne sprostiti pred krčenjem komor, kar preprečuje prepočasen impulz.

Ventricles

Ventili so v zadnjem delu srca. Ventili prejmejo kri iz desnega atrija in črpanje skozi pljučno veno v majhen krog kroženja, ki vstopa v pljuča za izmenjavo plinov. Nato dobi obogateno kri s kisikom ob levem atriju in jo skozi aorto v velik krog obtoka dobi kisik v tkiva telesa.
Stene komore so debelejše in močnejše kot pri atrijih. Fiziološke obremenitve, ki črpajo kri iz celega telesa iz pljuč, so veliko večje od tlaka, ki je bil ustvarjen za zapolnitev komor. Med ventrikularno diastolo se ventrika sprosti in postane napolnjena s krvjo. Med sistolom se ventrikularni krvni obtok prekine prek semilunarnih ventilov v sistemsko cirkulacijo.

Trikomorno srce

Ljudje so včasih rojeni s kongenitalnimi anomalijami, v obliki ene ventrikle z dvema atrijoma. Tukaj so lahko prisotni prehladni deli ventrikularnega septuma, vendar ne delujejo. Bolezen se imenuje srčna bolezen.

Edina vrsta dvoživk, ki imajo 4 komore srca, je navaden krokodil. V več živalih so prisotne tri komore, to je dve atriji in ena komora.

  • dvoživke
  • dvoživke
  • plazilci.

Dvoživke in večina plazilcev imajo trikotno srce - dve atriji in komoroV naravi, pri dvoživkah in večini plazilcev, srce predkomprometov sestavljajo dve atriji in ena ventrikula. Te živali imajo tudi ločene verige krvnih žil, kjer za nasičenje kisika ustrezajo posameznim komoram, venski vračaji pa tečejo v desno atrij. Od tam se krv odvzame v komoro in nato črpalka v pljuča. Po obogatitvi s kisikom in izpraznitvi ogljikovega dioksida se kri vrne v srce in teče v levem atriju. Nato vstopi v komoro drugič in se nato širi skozi telo.

Dejstvo, da so hladnokrvne živali, njihovo telo ne porabi veliko energije za proizvodnjo toplote. Tako lahko plazilci in dvoživke preživijo z manj učinkovito strukturo srca. Prav tako lahko blokira tok v pljučni arteriji, Preusmeritev krvi na kožo za dihalno dihanje med potapljanjem. Prav tako so sposobni zaobiti pretok krvi v pljučni arterijski sistem med potopitvijo. Ta anatomska funkcija velja za najbolj zapleteno med srčnimi strukturami na vretenčarjih.

Vsi vretenčarji, kot so ribe, dvoživke, plazilci, ptice in sesalci, uporabljajo kisik iz zraka (ali se raztopijo v vodi), da učinkovito izločijo energijo iz hrane in sproščajo ogljikov dioksid kot proizvod vitalne aktivnosti.

Vsak organizem mora dati kisik vsem organom in zbrati ogljikov dioksid. Vemo, da je ta specializiran sistem, imenovan žilni sistem: je sestavljen iz krvi, ki vsebuje celice, ki prenašajo kisik, krvne žile (cev, skozi katero pretok krvi), in srce (črpalka, ki črpa kri po žilah).

Cirkulatorni sistem rib prevzame en atrij in komoroČeprav vsi mislijo, da imajo ribe samo škrge, je treba omeniti, da imajo številne vrste tudi pljuča. V mnogih ribah je cirkularni sistem razmeroma preprost cikel. Srce je sestavljeno iz dveh kontraktilnih komorij atrija in ventrikula. V tem sistemu kri iz telesa vstopi v srce in se črpa skozi škrge, kjer je obogatena s kisikom.

Da bi odgovorili na vprašanje, kako se je pojavil ta pojav, moramo najprej razumeti, kaj je za tvorbo tako zapletene oblike srca in cirkulacijskega sistema med evolucijo.

Okoli 60 milijonov let, od začetka Carboniferous obdobja, do konca jurskega obdobja, Dvoživke so bile prevladujoče kopenske živali na Zemlji. Kmalu so zaradi primitivne strukture izgubili častno mesto. Čeprav so bili med različnimi družinami plazilcev, ki so izvirali iz amfibijskih izoliranih skupin, so bili bolj obstojni. Na primer, arhozavri (ki so sčasoma postali dinozavri) in terapsidi (sčasoma se razvili v sesalce). Klasični dvoživk je bil navdušen Eryops, ki je bil dolg približno 14 metrov od glave do repa in tehtal okoli dvesto kilogramov.

Beseda "Amphibian" v grščini pomeni "obe vrsti življenja", in to precej povzema tisto, kar te edinstvene vretenčarjev: ležejo jajca v vodi, ki je za njih stalen vir vlage je potrebno ... In lahko živijo na kopnem.

Evolucija je vsaki vrsti naredila najučinkovitejšo strukturoVelik napredek v razvoju vretenčarjev je dal veliko vrst krvi in ​​dihalnih sistemov, za katerega je značilna visoka učinkovitost. Glede na te parametre dvoživke so dvoživke plazilcev v spodnjem delu respiratorne lestvice kisika: njihova pljuča imajo relativno majhen notranji volumen in ne morejo obdelati toliko zraka kot pljuča sesalcev. Na srečo dvoživke lahko dihajo skozi kožo, ki jim v povezavi s tremornim srcem omogoča, čeprav s težavo, izpolnjevanje njihovih metabolnih potreb.

Zdieľať na sociálnych sieťach:

Príbuzný

© 2011—2022 AmriFla.com