AmriFla.com

Rečni rak - opis zunanjih in notranjih organov

OpisRečni rak je enak starosti kot dinozavri

. Malo ljudi ve, da je že od davnih časov vodil svojo zgodovino. Ti raki so se pojavili in oblikovali v jurskem obdobju kot ločena vrsta, pred približno 130 milijoni leti. Pojav rakave reke v tem obdobju se ni spremenil. Njegovo prebivalstvo aktivno raste in se naseljuje v vseh evropskih rezervoarjih.

Splošne značilnosti

Naseljuje reke rake v svežih, sladkih vodah:

 • v jezerih;
 • v rečnih rastlinah;
 • v velikih ribnikih.

Danes se rak skriva pod poškodbami, kamni, koreninami obalnih dreves, v vrvicah, ki jih sam koplje v mehko dno. Ponoči zapusti svoje zatočišče v iskanju hrane. Jedo, predvsem, rastlinska hrana, žive in mrtve živali.

Zunanja struktura

VidezBarva raka reke zelenkasto rjave barve. Njegovo telo sestavljajo segmenti, ki skupaj tvorijo tri dele telesa:

 • prsni koš;
 • glava;
 • trebuh.

Zglobno zgibno, pri čemer ostanejo le segmenti trebuha. Prsni koš in glava sta združena. Premikanje okončin zagotavlja močno progresivno mišico. Zgoraj je cefalotorax prekrit z neprekinjenim kliničnim ščitom, pred katerim je ostra hrbtenica. Na straneh ščitnice na premičnih stebrih so oči, par dolgih anten in par kratkih antene.

Pod ustno odprtino na straneh so 6 parov okončin:

 • zgornje čeljusti;
 • čeljusti-3 parov;
 • spodnje čeljusti - 2 pari.

Na cefalotoreksa se položi pet parov nog. Trije sprednji pari imajo kremplje. Najprej je največji par sprehajalnikov. Klešče na njej so najbolj razvite. Hkrati so organi napada in obrambe. Klešče in peroralne okončine držijo, kaj se raka prehranjuje, zdrobi in daje v usta. Debela zgornja čeljust raka je zamašena. Znotraj so nanj pritrjene močne mišice.

Stomoc raka reke je sestavljen iz 6 segmentov. Štirje segmenti imajo bifurkatne sklepne noge. Skrajnosti prvega in drugega segmenta ženske so zmanjšane, moški pa se spremeni (sodeluje pri kopulaciji). Šesti par, širok in lamelen, del hrbta plavuti in ima pomembno vlogo pri gibanju nazaj.

Notranja struktura raka reke je sestavljena iz:

 • Značilnostiprebavni sistem;
 • cirkulacijski sistem;
 • dihalni sistem;
 • živčni sistem;
 • čutni organi;
 • izločevalnega sistema.

Prebavni sistem

Prebivalni sistem se začne z odprtino za usta. Hrana vstopi v grlo, nato v kratki požiralnik in v želodec, v katerem sta dve deli: napet in žvečen.

Hrbtne in stranske stene žvečilne gume imajo tri impregnirane apno, močne chitinous žvečilne plošče s prostimi, robovi. Kronski odsek je opremljen z dvema ploščama z dlakami. Skozi to, kot skozi filter, prehaja samo sesekljana hrana.

Majhni delci hrane vstopijo v črevo, veliki pa se vrnejo nazaj v oddelek.

Hrano se prebavi in ​​absorbira skozi žleze in stene srednjega črevesa. Neoznačeni ostanki, ki se nahajajo na repnih rezinah analne odprtine

Cirkulacijski sistem

Organ votlino na rakov pomešamo v medceličnem votline in kroži v krvnih žilah ali zelenkasto brezbarvno tekočino - Hemolimfa, ki opravlja funkcijo enake funkcije krvi pri živalih z zaprto obtočil.

Pod zavihkom na hrbtni strani prsnega koša, je peterokotni srce. Iz njegove krvne žile razširijo, ki se odpirajo v votlino tela.Krov pošilja organov in tkiv s kisikom in hranilnimi snovmi in ogljikovega dioksida in pobira odpadne produkte.
Potem hemolymph vstopi v posode v škrge in nato v srce.

Dihalni sistem

RakDiha rak z škrgami, ki so izmenjava plinov in nahajajo se kapilarne krvi. Žile so tanke pernate rastline, ki se nahajajo na nogah in na procesih čeljusti. Ležišča v posebni votlini v cefalotoraksu.

V tej votlini se zaradi hitrih nihanj procesov drugega para spodnjih okončin premika voda in izmenjava plinov poteka skozi lupino škrg. Kriza, obogatena s kisikom, se vzame v perikardno vrečko skozi žlez in srce. Nato vstopi v ustno votlino skozi posebno odprtino.

Živčnega sistema pri raki sestojijo iz subesophageal vozlišče paru suprapharyngeal vozlišča, centralnega živčnega sistema in ventralno živca kabla.

Živci iz možganov segajo v oči in kremplje, od prvega vozla živčne trebušne verige do ustnih organov. Od naslednjih trebušnih in torakalnih vozlov verige gredo v notranje organe, prsne in trebušne okončine, v tem zaporedju.

Sense organov

Na obeh parov antene raka so receptorji: kemična senzacija, ravnotežje in dotik. V vsakem očesu je več kot 3000 oči ali vidikov. Ločene so med seboj tanke plasti pigmenta. Fotostenzivni deli faset zaznavajo le ozek žarek, pravokotno na njeno površino. Celovita slika je sestavljena iz številnih delnih majhnih slik.

Organi ravnotežja predstavljajo vdolbinice v kratkih antenah v glavnem sklepu, kjer je nameščeno zrno peska. Stisne na tanko občutljive dlake, ki ga obdajajo. To pomaga raku oceniti položaj svojega telesa v vesolju.

Izločilni sistem

HabitatOrgani izločanja raka so par zelenih žlez, ki se nahajajo v sprednjem delu cefalotoreksa. Vsaka od žlez je sestavljena iz dveh delov: mehurja in same žleze.

V mehurju nabirajo škodljive proizvode življenja, ki so nastali med presnovo. Izločajo se skozi izločevalne pare skozi izločevalni kanal.

V izvoru je iztisnjena žleza modificirana metanephridia, ki se začne z majhno koelomično vrečko. Od njega pušča žlezni kanal - trda cev.

Specifičnost habitata in obnašanje raka

Rečni raki živijo samo v vodnih telesih s svežo vodo na globini najmanj treh metrov. Zaželenost prisotnosti depresij do 5-6 metrov. Temperatura vode je prijetna za rake od 16 do 22 stopinj. Vodijo nočni življenjski slog, raje spijo čez dan, vdirajo v poškodbe, v depresije na dnu ribnika ali preprosto v spodnji del.

Premikanje rakov na nenavaden način - odskakanje stran. Vendar pa lahko v primeru nevarnosti plavajo precej hitro, kar olajša repni plavuti.

Gnojenje v rečnem raku je notranje. Razvil je spolni dimorfizem. Prvi dve pari trebušnih nog moškega so mutirani v kopulacijski organ. Prvo pero trebušnih nog v ženski je osnovno. Preostali štirje pari trebušnih nog so izvaljeni in mladi raki.

Oplojene jajčice, ki jih določi ženski, so pritrjene na trebušne tace. Polagajo jajca pozimi. V spomladanskih jajcih se mladi raki izlivajo, držijo se do materinih trebušnih nog. Mladi rasti hranijo samo rastlinska hrana.

Enkrat letno se odrasli raki rastejo. Odvržejo staro kritje in 8-12 dni, da ostanejo v pokrovu, ne da bi zapustili to, dokler se novi ne strdi. Telo živali se istočasno hitro povečuje.

Zdieľať na sociálnych sieťach:

Príbuzný

© 2011—2022 AmriFla.com