AmriFla.com

Kakšna je rigidnost, kakšne vrste togosti so prisotne v psihologiji

Rigidno razmišljanjeRigidnost v psihologiji je posamezna značilnost, v kateri se oseba ne more prilagoditi nenadoma spremenjenim pogojem, spreminjajočemu se okolju in motivacijam. Da bi v celoti razumeli, kakšna je togost razmišljanja, podrobneje premislite o tej značilnosti.

Karakterne lastnosti, ki so povezane z ljudmi s to psihološko vrsto:

  1. Trdnost. Oseba vztrajno brani svoje stališče pri reševanju kakršnih koli težav, prepričan je v pravilnost in ni sposoben ustrezno zaznati kritike v svoji usmeritvi.
  2. Impresivnost in prekomerna čustvenost. Togim ljudem je težko skriti svoje izkušnje in čustva.
  3. Vpogled - pripravljenost, da se drži smernic virov informacij tretjih oseb (knjige, televizija, smeri tujcev).
  4. Nezmožnost prilagajanja spremenljivim situacijam. Togi ljudje so izjemno težki sprejemati spremembe in prilagoditi načrte v skladu s prevladujočimi pogoji.

Rigidnost razmišljanja se lahko izrazi v različnih stopnjah. Če je njena manifestacija zmerna, potem togost nosi kakovost, ki je v določenem pogledu koristna za posameznika. Oseba s takšno psihološko lastnostjo zelo družaben in odprt, ima aktivno življenjsko pozicijo. V skupini človek izkazuje odlične organizacijske sposobnosti, ima vztrajnost in je zato sposoben opravljati monotono delo.

Rigidnost je lahko bolj izrazita. Ta bolezen pogosto opažamo pri bolnikih s takšnimi duševnimi nepravilnostmi, kot so paranoja in različne psihoze. V tem primeru za osebnost zaznamujejo takšne lastnosti, kot so prekomerni konflikti, afektivni lastni interesi, samocentričnost.

Vrste togosti

Kognitivni

Z spoznanjem je sposobnost osebe, da zazna znanje in obdelavo kakršnih koli informacij. Kognitivna togost je stanje posameznika, v katerem se nahaja ni pripravljen zgraditi novega koncepta ob prejemu dodatnih informacij.

Kognitivna togost je glavni vzrok za destruktivno vedenje v skupini.

Motivacijski
Ta vrsta togega obnašanja razumemo kot nepripravljenost osebe, da sprejme sveže motive in doseže cilje, določene prej.

Affective

To je pomanjkanje povezav med dogajanji in čustvenimi odgovori na njih. Oseba s takšno psihološko lastnostjo je izredno obsedena s posebnimi predmeti in pogoji.

Vrste ljudi s togim razmišljanjem

V psihologiji razlikovati več vrst ljudi, značilna togost:

  1. Kaj je togost?"Cvet". Ta posameznik se poskuša zaščititi pred skupino, ima najmanjši koristen učinek na njene cilje. To negativno vpliva na delo celotne skupine kot celote in povzroča napetost med svojimi člani in lahko negativno vpliva tudi na duševno stanje samega rože.
  2. "Fool". V tem primeru je preprosto razumeti, kako se uporabna kakovost osebe, v tem primeru humorja, spremeni v destruktivno. Ljudje s tem vedenjem šala, ne vedoč ukrepov, celo resna vprašanja se dojemajo kot priložnost za humor. Posamezniki s to psihološko posebnostjo so praviloma cinični in ostri, zato jih je težko pridružiti kolektivu. Člani skupine, ki vključujejo "bedak", so v napetosti in se bojijo reči nekaj, kar lahko povzroči izgovor za posmeh.
  3. "Grumbling." Rigidno vedenje se kaže v devalvaciji okolja. Posameznik preneha gledati pozitivne točke in se odziva na kakršne koli spremembe v okolju z negativnim odzivom. Takšni ljudje ustvarite težave za člane skupine, saj lahko vse navdušenje ubijejo s svojimi pritožbami in negativnostjo.
  4. "Talker-terorist." Posamezniki s podobnim tipom togega razmišljanja so zelo družabni, vendar imajo svoje "temne" strani. Prizadevajo si za moč in zahtevajo nenehno pozornost svoji osebi, s čimer se člani skupine odvrnejo od sebe.
  5. Rigidnost v psihologiji"Konspirator." Kandidati v razpravah ne posvečajo pozornosti drugim članom skupine. Ti posamezniki pogosto ustvarijo svoja izolirana združenja. To vedenje negativno vpliva na skupino in lahko pripelje do razpada.
  6. "Thomas je nevernik". Veliki skeptik, ki ne verjame v uspeh skupine. Takšen posameznik je ciničen in pogosto je v mračnem razpoloženju. Njegova togost se razteza na vso svojo okolico, za razliko od "Grumbler", ki se negativno nanaša na eno ali dve vprašanji.

V psihologiji se rigidnost mišljenja ocenjuje kot negativna lastnost človeškega značaja, saj ustvarja nekatere težave pri skupinskih ali individualnih obnašanjih. Vendar pa je v zmerni manifestaciji sposobna izkoristiti. Torej je togost ključ do uspeha v teh poklicih, kot računovodja, delavca za proizvodnjo tekočih trakov, dispečer.

Zdieľať na sociálnych sieťach:

Príbuzný

© 2011—2022 AmriFla.com