AmriFla.com

Kako pravilno določiti starost mladička ali odraslega psa

Kako lahko določim starost psa?Dogaja se, da pes nima dokumentov, vendar mora vedeti njegovo pravo starost. Praviloma se določi glede na zunanje znake in stanje zob.

Strokovnjaki trdijo, da je zadnja možnost najbolj zanesljiva. To je posledica precej hitre rasti štirinožnega prijatelja. Tako pri mladičkih obstaja redna rast in sprememba zob, pri več odraslih psov pa je pomemben trenutek brisanja zob. V tem primeru je treba za zdrave hišne ljubljenčke uporabljati naslednje lastnosti, saj slaba skrb za živali ali njena bolezen prispeva k kršenju ali upočasnitvi rasti zob. V članku bomo preučili, kako določiti starost psa.

Zakaj morate poznati starost psa

Da je zdravje štirinožnega prijatelja bilo normalno in živel je dolgo, je potrebno da bi vedel, kako stari je res. Najprej bo veterinarju pomagal pri cepljenju živali. Dejstvo je, da se cepivo daje psu v skladu s svojo starostjo. Mladim živalim potrebujemo letno cepivo. Kasneje je imunski sistem živali bolj razvit in cepljenja se naredijo veliko manj pogosto.

Poleg cepljenja je pomembno tudi sterilizirati žival. Specialisti priporočajo ta postopek za pse starejše od 7-9 let. Ni pomembno, ali so rodile ali ne. Sterilizacija do šest mesecev lahko škoduje telesu živali.

Lastnik hišnega ljubljenca samostojno določi, v kateri starosti naj opravi svojo kastracijo. Strokovnjaki priporočajo kastriranje živali na podlagi stanja svojega zdravja. Vendar pa je vseeno bolje opraviti dani postopek pri zorenju hišnega ljubljenčka.

Glavne značilnosti določanja starosti hišnega ljubljenčka

Obstaja več funkcij, na katerem veterinar določi starost psa:

 1. Določanje starosti psaStanje zob. Določitev starosti psa v zobeh je najbolj zanesljiva metoda. Brezhibno čisti in beli zobje živali kažejo, da je pes mlad in njegova starost je največ 1 leto. Nedavno pojavljena žilavost na notranji strani zob kaže starost približno 2 leti. Prisotnost tartarja kaže, da je pes 3-5 let star. Če padejo nekateri zobje, je to odrasel hišni ljubljenček, ki potrebuje visoko kakovostno zobozdravstveno oskrbo.
 2. Mišična masa. Praviloma imajo mladi posamezniki povprečno raven mišične mase, pri odraslih psicah pa opazimo kostno strukturo.
 3. Dlaka mladega psa je prijetna na dotik in pri odraslih živalih je trd in lahko je tudi mastna. Poleg tega je na nekaterih mestih mogoče nekaj popravkov.
 4. Jasne oči kažejo, da je pes še vedno mlad in dolgočasen pogled na odraslo osebo.

Kako določiti starost mladička?

Vsako obdobje življenja psa spremljajo nekatere zunanje spremembe. Na primer, v prvih sedmih dneh življenja pri novorojenčkih začnejo odpirati ušesa, po 14 dneh - ušes, na 28. dan - se pojavijo prvi zobje. Poleg tega se v istem obdobju mladička prične stati na svojih tačah.

Na vprašanje, kako določiti starost mladička, strokovnjaki priporočajo, da se pozornost posvetijo stanje zob.

 • 1 mesec - skoraj vsi sprednji zobje so prisotni;
 • 3 mesece - zamenjava zob iz mleka in korenine;
 • 4 mesece - izstopne marže in premolarji;
 • 5 mesecev - se začne sprememba kite;
 • 7 mesecev - dokončanje procesa spreminjanja zob.

Poleg tega lahko število zob določi starost hišnega ljubljenčka. Kuhar ima 28 zob, odrasli pes ima 42 zob.

Kako vedeti starost psa

Starost odraslega psa, kot mladiča, lahko določi stanje njegovih zob.

 • S kakšnimi znaki lahko poveš starost psa2 leti - zobe spodnje čeljusti se izbrišejo;
 • 2,5 let - zobje se začnejo obračati, zobje postanejo bolj dolgočasne;
 • 3 leta - izbrišejo se zobje zgornje čeljusti;
 • 3,5 leta - zgornji kavlji se začnejo obračati;
 • 4 leta - zgornji sekalci se izbrišejo;
 • 4,5 let - nižje marže se izbrišejo;
 • 5 let se začne tupost;
 • 6 let - zobje postanejo rumenkaste;
 • 7 let - spodnje kljuke postanejo konkavno;
 • 8-9 let - spodnji sekalci postanejo konkavni;
 • 9-10 let - zgornji kavlji postanejo konkavni;
 • 10-12 let - zobje se začnejo raztresati, lahko se izpuščajo.

Strokovnjaki menijo, da zgoraj navedene značilnosti lahko rahlo odstopa. To je posledica napačnega ugriza živali. Poleg tega so zobje hitro izbrisani zaradi obrabe ali navade grizenja trdih predmetov.
Poleg tega je starost hišnih ljubljenčkov mogoče določiti s prisotnostjo sivih las. Praviloma se zdi približno 6-7 let, v 9-12 letih pa oči postanejo bolj motne.

Alternativne metode za določanje starosti hišnega ljubljenčka

Starost psaStarost živali, poleg stanja zob, je mogoče določiti z drugimi sredstvi. Edina pomembna pomanjkljivost je njihova nizka zanesljivost.

Praviloma je hišni ljubljenec že v sivi barvi. Njihovo število se nenehno povečuje glede na starost psa. Prvi sivi lasje se pojavijo pri hišnem ljubljenčku pri starosti 6 let. Vendar pa se vsak hišni ljubljenček to individualno manifestira.

Poleg sivih las, starosti psi Učenci začenjajo rasti dolgočasno in vid se poglablja. Večina lastnikov opaža zmanjšanje ostrine vida pri svojem hišnem ljubimcu.

Padel želodec, ukrivljeni hrbet in mehak plašč so tudi znaki starostne živali.

Tako je z uporabo vseh metod enostavno ugotoviti, koliko je hišni ljubljenček. Hkrati pa ne morejo biti prisotni vsi znaki, ampak le nekatere od njih. Veliko vlogo tu igra s podobo življenja psa, njeno prehrano in kakovostne oskrbe, nato pa je veliko odvisno od lastnika.

Upoštevajte, da pri določanju starosti majhnih pasem strokovnjaki razlikujejo več funkcij. Dejstvo je, da se taki psi srednjih let praktično ne razlikujejo od navadnih mladičkov. To je še posebej očitno pri mladičku igrače terierja. Po mesecu življenja na glavi imajo zlato odtenek. Medtem ko bo volna odraslega hišnega ljubljenčka popolnoma zlate rjave barve.

Pri majhnih psih se lahko barva razlikuje posamezno. Zato stanje zob določa, da bo starost bolj natančna in učinkovita od drugih značilnosti.

S pomočjo takšnih znakov bo vsak lastnik lahko ugotovil, kako stari štirinožni prijatelj brez posebnih težav. V primeru, da nimate potnega lista za žival, lahko dobite več informacij tako, da se obrnete na veterinarja ali žlahtnitelja, ki je kupil hišnega ljubljenčka.

Če želite podaljšati življenje psa, ga je treba zagotoviti kakovostno oskrbo in prehrano. V primeru, da pes že več let, to ne pomeni, da so njegovi dnevi šteti. Pogosto žival odraslih še živi dlje časa, medtem ko vodi aktivnega načina življenja.

Zdieľať na sociálnych sieťach:

Príbuzný

© 2011—2022 AmriFla.com