AmriFla.com

Vse o sova: kaj poje sova, kako izgleda, vrste sova

Vse o sova: kaj sova poje, kako izgledaSova

- ena najstarejših ptic na planetu Zemlja. Po mnenju znanstvenikov je živela v Severni Ameriki pred nekaj milijoni leti. To je zelo pametno in lepo bitje, ki živi v naravi in ​​vodi plenilsko življenje. Ove so pogosto povezane z nečim skrivnostnim, skrivnostnim, z eno besedo, te ptice zbujajo večje zanimanje za ljudi. Ampak kako živijo v soseski sov? Kaj jedo in kako se pomnožijo?

Owl ptica: opis, značilnosti

Ove so plenilske ptice, ki večinoma vodijo aktiven življenjski slog. Razdeljeni so v dve družini:

 • resnične sove in sove - To so sove, ušane sove, pljune in sove;
 • sirup - navadne in maskirane sare.

Barva Ta ptica se razlikuje glede na območje, kjer živi, ​​saj njen perja pomaga pri maski v okolju. Od splošnih zunanjih značilnosti te ptice je mogoče razlikovati veliko okroglo glavo, oči pa imajo okroglo obliko. Ker je plenilec, je značilno, da imajo dolge ostre kremplje in kratek plenilski kljun. Rotacija glave lahko doseže 180 stopinj, včasih pa 270 stopinj, kar ptiču ne škodi. Takšne edinstvene sposobnosti razlaga tudi plenilska narava te ptice, ker mora izslediti svoj plen. Mimogrede, njene oči niso nameščene na vsaki strani, kot vse ptice, ampak spredaj.

Ker je sova ne more obrniti oči v eno smer ali drugo, se obrne vse golovoy.Vidyat sove svet okoli njih v črni in beli barvi. Zanimivo je, da je leča očesa ptice ni v zrkla in rog cev, tako da te ptice roparice videti popolnoma ponoči.

Predator po svoji naravi, sova popolnoma sliši vsak šum njegovega potencialnega plena, ne zaradi ničesar, da je njen sluh štirikrat bolj akuten kot mačka. Če v daljini zaženete miško ali drugo majhno glodalce, kako bo ta ptica takoj izračuna svojo lokacijo in takoj začne loviti.

Sladka sovaZaradi dejstva, da obstajajo različne vrste teh ptic, se njihova velikost spreminja. Na primer, najmanjša je passerine sova, katere mere ne presegajo 20 cm v dolžino, in teža le 50-80 gr. Največji predstavnik pa je orlova sova, katere velikost je lahko 70 cm, teža pa lahko doseže 4 kg (najmanjša teža je 2 kg).

Te ptice imajo zelo močne in močne tace, to je zaradi svoje narave, ker lovijo majhne glodavce, jih ujamejo na letenje s pomočjo trdnih krempljev. Ptica skoraj nesmotrno pluje v plen, let je brez hrupa zaradi svojih posebnih perja:

 • Prvo perje (imenovane tudi zunanje) so žagne in zrezane;
 • Tretji in četrti perjast ima daljšo obliko.

Zadnja ptica ima nekoliko zakrivljeno repo perje, v obliki je kratka in zaobljena. Owls letijo zelo hitro, razvijajo hitrost do 80 km / h, obseg njihovih kril pa lahko doseže 200 cm.

Zanimivo dejstvo: pričakovana življenjska doba sove je dlje, če je ptica v ujetništvu. Torej, obkrožena v vrtcu, lahko ta ptica živi 40 let hkrati, tako kot v naravi - ne več kot 10 let. To je posledica dejstva, da pogosto ptice umrejo zaradi lakote ali postanejo žrtve drugih, večjih plenilskih ptic, kot so jastreb ali zlati orel.

Habitat sove
Ti ptice živijo po vsem planetu, živijo na vseh celinah razen Antarktika. Sova lahko živi v stepi in puščavi, v gozdu, v gorah in obalah. Pogosto jih najdemo na podeželskih območjih, vendar lahko živijo tudi v velikih metropolitanskih območjih.

Prebivalstvo teh ptic v glavnem raje zaprta območja življenja, razen za močvirje in nekatere druge vrste. Praviloma se naselijo v drevesu starih dreves, v skalah kamnin in tudi na podstrešjih hišnih zgradb. Vodijo sedentarno življenje, ki le občasno migrira iz kraja v kraj zaradi določenih okoliščin.

Vrste Sov

Sova se je sprlaMed temi ptiči so ornitologi okrog 214 vrst, med katerimi so najpogostejši:

 • Vijolična sova - kot ptica ima dolžino 36 cm in razponom kril 98 cm. nož sive in rjave odtenke s pikami, perutnina prsi je popolnoma bela. Na glavi takšne sove obstajata dve grozdi, podobna ušesom, sestavljena iz 6 perja. Jedi večinoma miši, volne in druge majhne glodavce ter ptice in žuželke. Ta vrsta živi v gozdovih Evrope in Severne Azije;
 • Bradasta sova - to je velika vrsta sova, ki v dolžini doseže 80 cm, je takšna razpon krila enak 1,5 m. Barva ptice je siva siva in okoli oči so temni trakovi. Ime ptice je nastalo zaradi temnega pasu pod kljunom, ki je podoben bradi. Ta vrsta raje jesti beljakovine in druge glodavce. Ta vrsta raje gnezdi v evropskem delu Rusije in v Baltiku, pa tudi v Sibiriji, Mongoliji in Sahalinu. Owls sami ne gradijo takšnih gnezd, obvladujejo stare gnezdove jastrebov in gobic;
 • Filin - dokaj velika vrsta, ki ima dolžino 75 cm in razpon kril 190 cm. Samci tehtajo okrog 2,7 kg, ženske tehtajo približno 3,2 kg. Perutnina teh ptic je rahlo rdečkasta, ima okerne odtenke, oči so okrogle in svetlo oranžne. Filins hranijo ježe, miši, zajce, pa tudi vrane in druge ptice. V očeh so podolgovate perje v obliki snopov. Ta vrsta živi v gozdovih Evrazije;
 • Owl PasserinePasserova sova - ta vrsta se razlikuje po svoji majhnosti. V dolžini sova doseže le 19 cm, njegova razpona krila pa le 40 cm. Teža približno 80 g, samci tehtajo nekoliko manj žensk. Barve so sive, rjave in rjave barve, razredčene z belimi pikami. Glavica sove je majhna in rahlo sploščena, nima značilnih ušes. Oči te sove so svetlo rumene, tam so bele obrvi;
 • Brownie Owl - nekoliko večji pogled od prejšnjega, ima velikost 25 cm in težo 170 gramov. Barva perja je sivo-rjava ali pesek, trebuh pa je povsem bela z lisastimi pikami. Ta vrsta živi v južni in srednji Evropi, v Južni Aziji in Severni Afriki. Domače sove je mogoče najti tudi na ozemlju Rusije, na primer na jugu ali v središču, pa tudi na jugu Altai in v Zabavski dolini. Takšne ptice raje živijo v stepah in puščavah, urejajo gnezda v vrvicah in kamnih. Sova hrani glodavce, žuželke in kuščarje. Včasih lahko jedo tudi majhno ptico;
 • Skupna sova - ta vrsta ima eno značilno lastnost: glava te ptice ima srčno obliko. Velikost te ptice ne doseže 39 cm, razpon kril -. 95 cm barvanje repu je izrazita rdeč odtenek s številnimi delci in trakov. Mimogrede, barva te ptice se lahko razlikuje od svojega prebivališča. Na ozemlju Rusije živi le v Kaliningradski regiji;
 • Bela Sova - precej velika ptica s težo do 3 kg in dolžino do 70 cm. Razpon kril je 166 cm. Zaradi posebnosti kraja, kjer živi, ​​je njegova barva pretežno bela. In taka ptica živi v tundri (Severna Amerika, Eurasija, Grenlandija, otoki Arktičnega oceana). Bela sova hrani zajce in ermine, race, jerebice, gosi in tudi ribe;
 • Owl HawkHawk Sova - Ta majhna sova živi v Magadanski regiji, Kamčatki, Čukotki, oboki Ohotskega morja, pa tudi v Severni Ameriki, Evropi in Aziji. Glodavci lovijo v glavnem, vendar pogosto ulovijo ptice (jerebice, črne grouse, grozdje lešnikov).

Kaj poje sova

Kot smo že omenili, te ptice pripadajo pticam plen, zato se hranijo izključno na živalski hrani. Ti vključujejo glodalcev (miši, podgan, veveric), srednja ptice in kuščarje črvi, kače in žuželke. Včasih lovijo sove in netopirje.

Velike vrste lovijo tudi večji plen, na primer na hedgehogih, jerebicah, črnih grouse, fazani in včasih tudi drugih plenilskih ptic. Pozimi lahko te ptice rezervirajo v gnezdih. Nikoli se ne hranijo na mrazu. Včasih se lahko v gnezdah kopiči več ducatov zajetih glodavcev.

Kar zadeva vodo, lahko sova brez njega več mesecev, saj dobijo potrebno tekočino iz hrane, ujete na lov.

Kako se Owls ponovno pojavijo

Odnosi med partnerji pri teh pticah se razlikujejo glede na vrsto: nekateri ustvarjajo par za življenje, drugi pa vsako leto iščejo nov prehod. Ženska inkubira piščancev tudi enkrat letno, medtem ko mati daje hrano. Včasih zaradi neenakega hranjenja imajo sokovi piščanci drugačne stopnje razvoja, najšibkejši pa lahko celo umrejo ali jih jedo močnejši.

Jajca so se lahko razlikovati od drugih, saj imajo povsem okroglo obliko in snežno belo barvo. Ko se piščanci izlocijo iz lupine, so njihove oci pokrite navzdol in krmljenje izvajajo starši.

Zdieľať na sociálnych sieťach:

Príbuzný

© 2011—2022 AmriFla.com