AmriFla.com

Vroč in suh nos v mački: razlogi

Vzroki za suh nos v mačkahMačke in majhne mladiče imajo slabo zdravje, vendar se za razliko od njihovih lastnikov ne morejo pritoževati in pokazati, da so zaskrbljeni. Iz tega razloga lastniki sami morajo pravočasno spremljati stanje svojih živali in opaziti znake bolezni. Simptomi so lahko različni: dolg spanec, prekomerna živčnost, povečana aktivnost, pomanjkanje apetita, različni atipični izcedki.

Začetni rejci in neizkušeni lastniki pogosto skrbijo zaradi mačjega vročega nosu. Zato poskušajo razumeti, kakšna bi morala biti zdrava žival. Še posebej lastniki se bojijo vročega nosu v mački. To se pogosto šteje kot prvi znak virusne bolezni.

Najpogosteje tak tak simptom ne kaže bolezni, v nekaterih primerih pa je razlog, da skrbno pogledamo na vedenje in zdravje hišnega ljubljenčka.

Zakaj ima mačka suh nos?

Če je lastnik odkril, da ima mačka vroč nos in opazi njegovo suhost, to ni razlog, da nujno pokličete veterinarja ali pa obiščete kliniko. Za takšno živalsko stanje obstaja več razlogov:

 1. Suh nos v mačkah in psihTakoj po prebujanju je najpogostejši suh nos v mačku. To je posledica dejstva, da skozi dan žival nenehno vlaži nos, lizira, v sanjah pa se to ne zgodi. Čez nekaj časa po prebujanju se vse vrne v normalno stanje, mračni orgulji mačke pa postanejo hladni in mokri. O tem vam ni treba skrbeti, to ne pomeni, da se hišni ljubljenček ne počuti dobro.
 2. Če je odkrivanju simptomov sledilo aktivnost mucka na prostem v toplem ali vročem vremenu, potem tudi ni zaskrbljujoče. Na ulici, pod vplivom visoke temperature, se lahko nos osuši. Razlog za to je lahko tudi prah, ki je med sprehodom prišel v dihalni trakt živali. Enak rezultat lahko vidimo, ko je mačka dolgo ležala blizu izvora toplote: peči ali grelca. Konec koncev, tudi ljudje pogosto začnejo luščiti in sušiti kožo iz dolgega bivanja v sobi s suhim zrakom.
 3. Dogaja se, da je mačji nos hladen, vendar je suh. To je posledica dejstva, da žival v mrzli sobi ni lizal svojega respiratornega organa, da bi normaliziral izmenjavo toplote v telesu in ne izgubil toplote. Ko se temperatura v sobi dvigne, se vse vrne v normalno stanje in suhost poteka.

Kako je normalno mačji nos?

V zdravih živalih je nos rahlo vlažen, hladen in gladek. Mačke nenehno lizirajo, poleg tega pa skozi pore nenehno imajo posebno tekočino, ki opravlja zaščitno funkcijo. Nos v mački opravlja veliko različnih funkcij, razen občutka za vonj. Z njeno pomočjo se žival usmeri v vesolje, določa smer zračnih tokov in zazna vire toplote in mraza. Višja njegova vlažilna, bolj natančno žival občutek vpliva okolja. Prekomerna suha koža vodi do razpokanja organa, zaradi česar se mačka počuti neprijetno in jo zniža.

Pri majhnih mladičih se lahko suhost nosi zaradi pomanjkanja avtonomije takoj po rojstvu. Še vedno ne morejo z njim pomagati, da se navlaži.

Suh nos je simptom bolezni

Zakaj ima mačka vroči nosTa znak lahko upoštevate simptom bolezni le v kombinaciji z drugimi nepravilnostmi v stanju živali. Na primer, če je v povezavi s povišanjem temperature v nosu gostitelj opazil vroče ušesa mačk, to kaže na splošno povečanje telesne temperature živali. Lahko preverite svoje ugibanje in uporabite termometer za reaktivno ustavitev. To naredite previdno, da ne škodujete živali. Celoten postopek merjenja ne traja več kot minuto.

Standardna temperatura pri domačih mačkah je 38-38,5 stopinj, v kamninah brez volne pa je nekoliko višja - od 39 do 40 stopinj. Med nosečnostjo temperatura v mački postane 1 stopinja nad normalno. Če ta razlika postane višja, se obrnite na veterinarja takoj, ko je to mogoče.
Opazovanje suhega nosu živali, ga morate skrbno paziti. Čas opazovanja, ne da bi se nanašal na specialist, ne sme presegati 4-5 ur. V tem času lahko poskusite znižati temperaturo sami, tako da pritrdite hladno stiskanje ali led na glavo mačke. Da ne bi povzročili dehidracije, je treba žival očistiti s toplo vodo. Za kamnine brez volne bo uporaben postopek brisanja s hladno krpo ali razprševanjem.

Uporaba zdravil za zmanjšanje temperature pri ljudeh je strogo prepovedana za zdravljenje mačk! To lahko vodi do smrti.

Če ima žival poleg suhosti in naraščajoče temperature v nosu tudi druge simptome, ga morate nemudoma pokazati svojemu zdravniku. Takšni znaki vključujejo:

 • Vroči nos kot pokazatelj boleznisuh ali mokri kašelj;
 • krči okončin;
 • težave s prebavo (driska ali bruhanje);
 • kihanje;
 • težave z uriniranjem;
 • kri v blatu;
 • vztrajno dremavost;
 • izolacija iz ust pene ali veliko sline;
 • živčnost in kri;
 • izguba orientacije v vesolju;
 • vodne oči;
 • ostri molži;
 • izpuščaj;
 • sopenje in druge težave z dihanjem.

Vroča in suha voda v mački: ukrepamo

Mačka ima suh nosČe nenadoma opazite, da ima vaš košček ali odrasla mačka suh nos, morate skrbno spremljati svoje vedenje. Če se žival aktivno obnaša, običajno poje in igra, potem ni razloga za navdušenje.

Če ima mačka veliko toplih ušes, potem morate meriti temperaturo svojega telesa s termometrom rektalno. Če pride do znatnega odstopanja od norme, se morate vedno posvetovati s veterinarjem. Če je zaznan simptom sam po sebi izginil, je treba opraviti teste za profilakso, da bi ugotovili vzrok za pojav takšnih simptomov.

Tudi s pokanje kože na nosu mačke in nenehno sušenje je nemogoče uporabiti mazila in kreme na njej. Ne pozabite, da se žival loči in jih lahko zastrupi. Samo suha bo mimo, ko bo vzrok njenega videza odpravljen.

Suh nos in zvišanje temperature ne pomenita vedno okužbe mačke z boleznijo. Če se pojavijo drugi neprijetni simptomi, je treba živali nameniti posebno pozornost, da bi pravočasno poiskali pomoč od strokovnjaka. Uporaba ljudskih pravnih sredstev v tem primeru - ni najboljši način za zdravljenje hišnega ljubljenčka.

Zdieľať na sociálnych sieťach:

Príbuzný

© 2011—2022 AmriFla.com