AmriFla.com

Struktura živčnega in izločevalnega sistema ptic. Sense organov

Organi čutov pticPtice so toplokrvne vretenčarje oviparne živali, ki izvirajo iz plazilcev s plezalskim življenjskim slogom. Pri pticah posebna struktura organov

, zlasti dihanje in prebavo, kar jim omogoča, da letijo. Tudi ti vretenčarji se odlikujejo s prisotnostjo kljuna. Posamezne vrste ptic redno selijo na dolge razdalje iz ene regije v drugo, vendar večina vrst prebudi v njihovem življenjskem prostoru, premaguje majhne razdalje. Sodobni znanstveniki so odkrili več kot 8 tisoč vrst ptic. Perete živijo v vseh koncih sveta, tudi na Antarktiki.

Sense organov

  • Oči

Živčni sistem ptice - splošni načrt strukturePtice imajo široko vidno polje z visoko stopnjo resnosti. Zato so oči za ptice - glavni čutni organ za orientacija v vesolju. Mnoge ptice, boljše od drugih vretenčarjev, glej v razdaljo. Na primer, Peregrine Sokol vidi svoj plen na razdalji več kot 1 kilometer. In nekatere ptice lahko vidijo okoliški svet pod kotom 360 stopinj. Takšno edinstveno sposobnost je razloženo z dejstvom, da imajo ptice v mrežnici večje svetlobo občutljive celice kot druge vretenčarje.

Mrežna očesna mreža pri pticah je dovzetna za ultravijolično (tetrachromatia) - kar omogoča, da si ogledate model, sestavljen iz rdečega, zelenega in modrega cvetja. Druga značilnost strukture ptičjega očesa je sposobnost ujeti modro barvo, kar omogoča dobesedno opazovanje zemeljskega magnetnega polja. Objektiv tega občutljivega organa je tako prožen, da lahko ptice vidijo predmete tudi pod vodo.

Tako kot plazilci imajo ptice poleg zunanjih mobilnih vek, tako imenovano "tretje veke" - nahaja se v prednjem kotu očesa premična utripajoča membrana. Takšna membrana za nekatere vrste ptic, ki živijo v bližini vodnih teles, lahko popolnoma pokrijejo oko in pod vodo za izboljšanje vida za izvajanje funkcije kontaktne leče.

V večini vrst pernate oči so neaktivni ali nepremični, večina vida je monokularna, v nasprotju s primerom osebe, ki ima binokularni vid. Takšen pogled, kot v človeku, ima samo sova v obliki ptic.

  • Sluh, vonj in okus

Ptice imajo notranje in srednje uho, ni ušes, ušesa so pokrita in uokvirjena s perjem. Slušanje ptic je zelo subtilno, kar pa ne moremo reči o občutku vonja. Te vretenčarje v večini (razen, na primer, plenilci) skoraj ne razlikujejo vonjav. Okus ptic se čuti s posebnimi okusnimi okusi, ki se nahajajo na dnu jezika in na mehkem nebu.

Nervni sistem

Kot mnoga živa bitja na Zemlji, živčni sistem ptic je razdeljen na osrednji (hrbtni in možganski) in periferni (živčni konci, živci hrbtenjače in možganov). Živčni sistem ptic in možganov je veliko bolj razvit kot v plazilcih. To je posledica sposobnosti, da letijo in prebivajo v različnih ekosistemih planeta.

  • Oblong BrainDobro se razvija. Uravnava vse vitalne funkcije pernate funkcije - krvni obtok, dihanje, prebava.

  • Cerebellum

Nahaja se v ozadju možganov ptic. V primerjavi z dolgotrajnimi možgani ima večjo velikost. To je posledica dejstva, da je mlajši možganec odgovoren za usklajevanje, kar je zelo pomembno za ohranjanje ravnovesja med letom.

  • Srednji, srednji in prednji

Srednji možgani ptic so v osrednjem delu možganov, ki jih pokrivajo velike hemisfere in vmesni možgani so majhni in slabo razviti. Prednji del je največji možganov ptic. Vendar pa je girus v tem delu možganov majhen pri pticah v primerjavi s sesalci. Prednji del je odgovoren za vedenje, usmerjenost v vesolje, prehranjevanje, razmnoževanje in sposobnost gnezdenja gnezd.

  • Hrbtenjača

Relativno kratka. Hrbtenjača v pticah ima vratno in ledveno zadebelitev, iz katere se živci raztezajo do okončin.

Tako je živčni sistem pri pticah zadovoljiv. To ptiču omogoča, da razkrije kompleksne oblike obnašanja, prilagaja okolju in uči. Na primer, vsi to vedo vrste papagaji so sposobneVi razmnožujete človeški govor in vrane - za reševanje zahtevnih nalog pri pridobivanju hrane.

Izločilni sistem

Sistem za izločanje pticIzločevalnega sistema pri pticah zastopajo organi, kot so ledvice, ureterji in kloaca. Posebna značilnost izločevalnega sistema je odsotnost mehurja. Iztrebki (ptice) v telesu ptic zmešan z urinom in se prenašajo skozi cloaca. Nekatere vrste ptic, ki živijo v puščavi ali na morju (sove, puščavskih piščancev, galebov, pelikanov), obstajajo dodatni organi izločanja sistem - posebne žleze soli. Njihova funkcija je izločanje (skozi nosnici) iz telesa odvečnih soli ptic.

Zdieľať na sociálnych sieťach:

Príbuzný

© 2011—2022 AmriFla.com