AmriFla.com

Koliko ur dnevno mačke spijo?

Spalna mačkaGotovo je vsak lastnik mačk opazil, da je njegova puhasta domovina spala 24 ur na dan. In nehoteno se postavlja vprašanje: koliko mačk spi na dan?

Od zgodnjega otroštva, mačke spijo off večino časa in s starostjo navado ves dan leži na udobno steljo, kavč ali druga vodoravna površina ne izgine iz hišne ljubljenčke.

Študije, ki jih izvajajo zoolozi, kažejo, da odrasla mačka lahko spi v povprečju do 20 ur na dan. Preostalih 4 ure mehke preživite na obroku in se obvladajte s potrebami. Toda včasih, ko se mačka zbudi iz spanca, postane presenetljivo aktivna in začne iskati zabavo po hiši. Ta vrhunec dejavnosti pri hišnih ljubljenčkih običajno ponoči, ko lastniki gredo v posteljo. In to ni presenetljivo, saj so domače mačke čeprav po videzu neškodljive in lepe po naravi pravi lovci, najboljši čas za lov pa je seveda nočni čas.

Dejavniki, ki vplivajo na trajanje spanja

Torej, koliko mačk spi na dan? Trajanje spanca hišnega ljubljenčka je odvisno od številnih različnih dejavnikov in praktično je nemogoče izračunati točen čas, ki ga mačka preživi v sanjah. Med glavnimi dejavniki je mogoče ugotoviti naslednje:

  • sezona in vreme;
  • starost pitomi;
  • količina porabljene hrane;
  • dostop do ulice;
  • posamezne lastnosti telesa.

Poleg tega mačke redko spijo ure na koncu, za razliko od ljudi. Najpogosteje so pythomies pritrjeni blizu tople baterije ali na prijeten mojster kavč in za nekaj časa. Hitro se zbudijo in takoj spet pahnil v spanje. Tako za dan dobijo okoli 16-20 ur svojega površnega spanca. Če se zbudi, se zdi, da mačko, ki je močno zaspano, lahko zatakne vrata hladilnika in celo ščetko v naslednji sobi.

Dve najstarejši kategoriji mačk spijo najdaljši:

  • novorojenčki (se zbudijo le za prigrizek);
  • Starejši hišni ljubljenčki (prebiti le od spanja samo za potrebe in obroke).

Mnogo manj kot ostali spijo mlade mačke med puberteto. Klon v spanju prične hišne ljubljenčke po gostem obroku. Dobro hranjena mačka ali maček takoj išče prijeten prostor v stanovanju, da se dobro dremne. Ampak lačni hišni ljubljenček bo sprehajal po sobi in žalostno žaloval, dokler ga ne bo hranil.

Odsotnost popolnega spanca je resničen stres za telo mačke. Praviloma so motnje spanja pri mačkah posledica nedavno prenesenega stresa in lastniki morajo več pozornosti nameniti svojemu hišnemu ljubljenčku. Zaželeno je, da za hišnega ljubljenčka pripravite prijeten kotiček, da ga božal in ne kričati in ne da bi se zaletel. Nedosyp bo vplival na zdravje mačke in bo postal še bolj živčen in začne hitro izgubljati težo.

Koliko mačk spi v zgodnjih letih?
Koliko ur dnevno spi mačka?Če novorojenčki spijo skoraj ves dan, potem odrasli otroci postanejo bolj aktivni in mobilni. Stopnja spanja za tri mesece mladiče določi skrbna matična mačka. Kitezi v tej starosti spoznajo svet okoli njih in poskušajo ostati budni dlje, igranje s svojimi mami in brati.

Zdravi spanec in aktivnost igrajo pomembno vlogo pri zorenju mucka. Norma spanja za dojenčka ne more določiti noben visokokvalificiran veterinar, saj je za vsakega posameznika individualen in odvisen od številnih dejavnikov. V tem primeru morajo lastniki skrbno nadzorovati svojega hišnega ljubljenčka, ker ne bi smel spati okoli ure, kot v zgodnjih letih. Če poleg tega obstaja tudi pomanjkanje apetita, je zaželeno, da otroka dokažejo veterinarju.

S starostjo mačke ne prenehajo spati večino dneva. In ne skrbite, če odrasel hišni ljubljenec raje sanja aktivne igre, ker niso vse pasme mačk, ki so mobilne in radovedne. Vsako osebo je težko predstavljati, kako lahko spiš skoraj ves dan in se ne počutiš preobremenjen. Toda mačji organizem je urejen precej drugače in lahko veselo hitijo po hiši in igrajo z lastnikom tudi po dolgem počitku.

Ali mačke sanjajo?

Mnogi lastniki, skupaj z vprašanjem trajanja spanca mačke, se ukvarjajo z drugo nenavadno vprašanje: Ali tesni sani?

Do nedavnega so bili strokovnjaki trdno prepričani, da so sanje le sanje o ljudeh. Toda pred kratkim so to izjavo zavrnili znanstveniki iz Lyona. Zaposleni v raziskovalnem centru v okviru svojih poskusov ugotovili, da v sanjah mačke glej določene podobe. V bistvu sanjajo o ukrepih, ki jih počnejo, ko se zbudijo - lizirajo krzno, fermentirajo po stanovanju, se borijo s sorodniki itd. Znanstveniki so postavili posebne senzorje za učence, s pomočjo katerih je bila njihova aktivnost možganov določena v različnih situacijah, nato pa so primerjali indekse, ki so bili v realnih razmerah doseženi z živalim, posnetim med počitkom.

Kaj poskuša "povedati" gostitelja spalnega hišnega ljubljenčka?

Spalna mačkaČudno, toda med spanjem mačka izraža tudi določena čustva, potem pa je rešila, kako bo lastnik začel bolje razumeti svojega najljubšega. Izvirni znak hvaležnost in zaupanje lastniku, ki ga mačka daje, zaspi na kolenih ali mu zanj pritrdi bok. Spanje na hrbtu je znak absolutnega zaupanja mačke lastniku.

Njegova lokacija je mačka, ki se prikaže na noge ali na glavo. Znak prijateljstva je sanje o hišnem ljubljenčku v eni postelji z lastnikom in njenim mumbleom, ki leži zraven njega. Zaskrbljeno vedenje, ki iščejo osamljeno in skrito mesto, na katerem naj počiva, nasprotno, kaže, da se mačka počuti v gospodarski hiši nezanesljiva.

Zdieľať na sociálnych sieťach:

Príbuzný

© 2011—2022 AmriFla.com