AmriFla.com

Kdo je sladka voda? Struktura in živčni sistem

Sladkovodni hidra - videzV starodavnem grškem mitu je bila Hydra večerna pošast, ki je namesto ločene glave dvignila dve. Izkazalo se je, da ima resnična žival, imenovana po tej mitski živali, biološko nesmrtnost.

Sladkovodne hidre imajo izjemno regenerativno sposobnost. Namesto obnavljanja poškodovanih celic jih stalno nadomeščajo z deljenjem matičnih celic in deloma z njihovo razlikovanjem.

V petih dneh je hidra skoraj popolnoma obnovljena, kar popolnoma izključuje proces staranja. Sposobnost nadomestitve živčnih celic še vedno velja za edinstveno v živalskem kraljestvu.

Pokaži več ena funkcija Sladkovodna hidra je, da se lahko novi posameznik razvije iz ločenih delov. To pomeni, da če je hidra razdeljena na dele, potem 1/2 odrasle hidrske mase zadošča, da od nje pridobi novega posameznika.

Kaj je Hydra

Sladkovodna hidra (Hydra) je rod majhnih sladkovodnih živali, kot je Cnidaria in razred Hydrozoa. Pravzaprav je samoten, sedentarni sladkovodni polip, ki živi v zmernih in tropskih predelih.

Sladkovodna hidra struktura in druge značilnostiV Evropi je vsaj 5 vrst rodu, med drugim:

  • Hydra vulgaris (skupne sladkovodne vrste).
  • Hydra viridissima (imenovana tudi Chlorohydra viridissima ali zelena hidra, zelena barvanja prihajajo iz alg iz klorelle).

Struktura hidra

Hydra ima cevasto, radialno simetrično telo dolžine do 10 mm, podolgovate, lepljiva noga na enem koncu se imenuje bazalni disk. Celice žleze v bazalnem disku izločijo lepljivo tekočino, ki pojasnjuje njegove adhezijske lastnosti.

Na drugem koncu je odprtina za usta, obdana z enim do dvanajstimi tanjšimi mobilnimi lovkami. Vsak popek oblečeni v visoko specializiranih žariščih. Ob stiku s plenom te celice sproščajo nevrotoksine, ki paralizirajo žrtve.

Telo sladkovodne hidre sestavljajo trije sloji:

  • "Zunanja lupina" (ektodermna povrhnjica);
  • "Notranja lupina" (endodermalna gastroderma);
  • želatinasti nosilni matriks je tako imenovani mesogloe, ki je ločen od živčnih celic.

Črno polyp je drugo ime za sladkovodno hidroEktoderm in endoderm vsebujejo živčne celice. Ectoderm je senzorična receptor ali celice, ki prejemajo dražljaje iz okolja, kot so pretok vode ali kemične dražljaje.

Obstajajo tudi kapsule iz ektodermalne koprive, ki so izpuščene, sproščajo paralizirajoč strup in, na ta način, služi za zajemanje plena. Te kapsule niso regenerirane, zato jih lahko zavržemo le enkrat. Na vsaki od zankah je od 2500 do 3500 kapsul koprive.

Epitelialne mišične celice tvorijo vzdolžne mišične plasti ob poliidu. Spodbujanje teh celic, polyp can hitro skrčiti. Endoderm ima tudi mišične celice, zato jih imenujemo zaradi njihove funkcije, absorpcije hranil. V nasprotju z mišičnimi celicami ektoderm, so razporejene krožno. Posledica tega je, da se polip raztegne, ko se endodermne mišične celice sklenejo.

Endodermalna gastroderma obdaja tako imenovano gastrointestinalno votlino. Od leta ta votlina se prilega kot prebavni trakt in vaskularni sistem, se imenuje gastrovaskularni sistem. V ta namen poleg mišičnih celic v endodermu obstajajo tudi specializirane celice žleze, ki izločajo prebavne izločke.

Poleg tega obstajajo tudi v ectoderm celicah substituiranih in endoderm, ki ga lahko pretvorimo v druge celice ali proizvajajo, kot spermijev in jajčnimi celicami (večina polipi so hermaphrodites).

Nervni sistem
Hydra ima živčno mrežo, tako kot vse votle živali (coelenterates), vendar nima osrednjih centrov, kot so ganglija ali možgani. Kljub temu, obstaja kopičenje senzorične in živčne celice ter njihovo raztezanje na ustih in steblu. Te živali reagirajo na kemične, mehanske in električne dražljaje, kot tudi svetlobe in temperature.

Hidratni živčni sistem je strukturno preprost v primerjavi z bolj razvitimi živčnimi sistemi živali. Nerve Mesh priključite senzorične fotoreceptorje in senzorične živčne celice, ki se nahajajo na telesni steni in lovijo.

Dihanje in izlocanje se pojavita z difuzijo skozi povrhnjico.

Hranjenje

Polipeptid ali ledvična hidra - kaj je to?Hydras se prehranjuje predvsem z vodnimi nevretenčarji. Ko hranijo, svoje telo podaljšajo na največjo dolžino in nato počasi raztegnejo svoje lupke. Kljub njihovi preprosti gradnja, lovke nenavadno širijo in so lahko petkrat daljša od telesa. Po popolnem podaljšanju se lovke počasi premikajo v pričakovanju stika z ustrezno živalsko žrtvijo. Ko pride do stika, žareče celice na popeku ožgejo žrtev (postopek izmetanja traja le približno 3 mikrosekunde), in same čevlje sami prevzamejo plen.

Žrtev v nekaj minutah potegne v telesno votlino, po kateri se začne prebavo. Polyp se lahko znatno raztezajo svoje telo stene, da bi prebavili plen več kot dvakrat večjo od hidra. Po dveh ali treh dneh se prebavljivi ostanki žrtve odstranijo z rezanjem skozi odprtino za usta.

Hrana sladkovodne hidre sestoji iz majhnih rakov, vodnih bolh, ličink žuželk, vodnih mladičev, planktona in drugih majhnih vodnih živali.

Gibanje

Hydra se premika iz kraja v mesto, potegne svoje telo in se drži predmeta enega po enega, nato drugega konca telesa. Polipi migrirajo okoli 2 cm na dan. Z oblikovanjem plinskega mehurčka na nogi, ki zagotavlja vzgon, se lahko hidra premakne tudi na površino.

Reprodukcija in pričakovana življenjska doba.

Hidra se lahko reproducira tako aseksualno kot kalilna oblika novih polipov na pedunku matičnega polipa, vzdolžnega in prečnega deljenja in pod določenimi pogoji. Te okoliščine so niso bile popolnoma razumljene, vendar pomanjkanje prehrane igra pomembno vlogo. Te živali so moški, ženske ali celo hermaphroditi. Seksualno razmnoževanje se začne z oblikovanjem spolnih celic v steni živali.

Zaključek

Neomejena življenjska doba hydra pritegne pozornost naravnih znanstvenikov. Hidratira matične celice imajo sposobnost do neprestanega samo-obnavljanja. Transkripcijski faktor je bil opredeljen kot ključni dejavnik pri neprekinjeni samoobnovitvi.

Vendar pa se zdi, da imajo raziskovalci še veliko pot, preden lahko razumejo, kako se lahko rezultati njihovega dela uporabljajo za zmanjšanje ali odpravo staranja človeka.

Uporaba teh živali za človeško omejuje dejstvo, da sladkovodne hidre ne morejo živeti v umazani vodi, zato se uporabljajo kot kazalci onesnaženja vode.

Zdieľať na sociálnych sieťach:

Príbuzný

© 2011—2022 AmriFla.com