AmriFla.com

Koliko metuljev živi: življenjska doba vseh ciklov

Metulje po voljiNekatera najbolj fascinantna bitja na planetu, žal, ne živijo zelo dolgo in lahko prosijo oči za relativno kratko časovno obdobje. Življenje metuljev je odvisno od dveh glavnih dejavnikov - podnebnih razmer in pripadnosti vrsti. Torej, koliko živi ta prelepa bitja? V povprečju večina vrst živi približno dva tedna. Ampak, če se vprašanje globalno približate, lahko življenje traja več let!

Kako določiti življenjski cikel krilatih lepot?

Preden postanete leteči čar, žuželke so podvržene več fazam razvoja:

  • jajce;
  • gosenica;
  • pupa;
  • vzorec za odrasle;
  • Imago.

Ko govorimo o življenjski dobi metulja, znanstveniki upoštevajo trajanje vsake stopnje. Tako je življenjska doba daljša od nekaj dni. Večino časa Insekti se natančno izvajajo v začetnih fazah svojega obstoja.

Pogled z lepim imenom Vanessa, na primer, v obliki jajc je do 4 dni v fazi gosenice - približno 10 dni, odvisno od razpoložljive maščobe, potrebne za prehod na naslednjo stopnjo. Približno en teden gre na stopnjo pupče, in šele takrat se neodvisna biomasa spremeni v očarljivo krilato bitje. Mimogrede, nekateri iz nekega razloga napačno imenujejo to vrsto molz.

Na žalost bo odrasla oseba lahko okrasila naravo približno dva tedna, kar je načeloma povprečna življenjska doba večine vrst. Treba je opozoriti, da ženske živijo malo več. Toda to ni povezano z jedjo njihovih fantov, kot so pajki. Samo ženska je odgovorna za nadaljevanje rodu in mora imeti dovolj časa, da postavi jajca, dokler ne začne nihajoče mrkanje.

Dejavniki, ki vplivajo na življenje

Kako živijo babbiji?Večina vrst živi v subtropskih in tropskih razmerah zaradi obilne toplote in svetlobe, ki jo ljubitelji ljubijo. In glede na zemljepisno širino Določena je pričakovana življenjska doba lepot.

Tako lahko severne zemljepisne širine živijo do dveh let. To je posledica "zamude" prehodnih stopenj zaradi pomanjkanja hrane. Insekt enostavno nima časa za kopičenje dovolj uporabnih snovi, tako da je preoblikovanje v naslednjo stopnjo uspešno. Če torej do najbližje pomladi ne morete ponovno roditi, potem je preoblikovanje preloženo na naslednjo pomlad, in to je celo leto!

Let 2 letov, metulji tako tudi "igrajo" pričakovano življenjsko dobo. Odvisno od prevladujočih pogojev se bodo pupae spremenile v metulje pozno poleti ali zgodaj spomladi.

Zaključek kaže, da severni metulji živijo dlje kot njihovi južni sorodniki. Toda to se nanaša na splošno življenjsko dobo, ker prezimovanje žuželk večino časa preživi v fazi pupka.
Monarji živijo najdaljše med metulji. Biti že odrasel vzorec, žuželka lahko živi skoraj leto! Zelje, na primer, letijo čez polja in travnike za približno mesec dni. V nekaterih primerih, limonske trave živijo na splošno že več let! To je posledica njihove posebnosti odložene animacije in zmožnosti, da nosijo zmrzal pod 20 stopinj!

Miti in napačne predstave

  1. Koliko metuljev živiNajpogostejša napaka je metulj-ephemera. Dejansko takega ne obstaja. Tako imenovani stroki, ki resnično živijo okoli dneva, niso metulji! Ne kličeš metuljev kačjih pastirjev in hroščev?
  2. Drugi mit je, da doma posamezniki živijo dlje v odsotnosti plenilcev. Ta izjava je zelo dvoumna. Morda bo kakšno zelje živelo dlje, nekatere vrste pa je veliko bolj verjetno, da bodo preživele v hudi mrazu kot v topli sobi.
  3. Barvanje metuljev. Nekateri ljudje mislijo, da je pigmentacija metuljev nekako povezana z njihovo življenjsko dobo. Tak zaključek je napačno prepričanje. Dejansko je barvanje letečih lepot posredno povezano s pričakovano življenjsko dobo.
  4. Metulj in metulj sta enaka. To ni povsem res. Obe vrsti pripadata lepidopteranom, vendar imata drugačno strukturo telesa in življenjski slog. Z drugimi besedami - vsak metul je metulj, vendar ni vsak metuljak metulj.

Več o vsakem mitu

Kako dolgo živijo metulji?Prva točka. Podenka je ločen odvajalec, za razliko od metuljev, ki pripadajo lepidopteri. Imajo različne telesne strukture, so drugačne po videzu. Študija znanstvene literature in ne člankov, napisanih "na kolenu", ne boste našli dokazov o mitih. Šele ena stvar je bila pisati o mitu, kako so vsi verjeli, ne da bi se celo lotili podrobnosti.

Posebnost strukture repnih dodatkov, moljenja odraslih posameznikov in splošnega značaja razvoja kažejo bližino stružnic do ščetin ščetin.

V drugem odstavku je nujen - to je vrsta. Toda koliko metuljev živi doma? Razlika med naravo in domom je majhna. Dejstvo je, da za nekatere vrste potrebujete posebno razsvetljavo, določeno temperaturo in hrano.

Zelje, na primer, je zaželeno, da napolni zelje. Ampak, če ga hranite v stekleni kozarci, lahko skrajšate trajanje svojega obstoja. in z drugimi žuželkami - nekaj stopinj manj ali več in žuželke ne živijo dolgo in srečno. Da, pričakovana življenjska doba se bo povečala zaradi zaščite pred žuželkami pred plenilci, vendar se lahko zmanjša zaradi nepravilnih pogojev pridržanja.

Lepa in svetla metulj privlači pozornost plenilcev, ki ne moti diverzifikacije svoje prehrane. Barva privlači ptice v večji meri in kot da bi šepetala: »pojedi me«. Toda poleg plenilcev obstajajo ljudje, ki so pripravljeni dati veliko denarja za nakup redke lepe vrste, da bi dopolnili svojo zbirko. Vendar pa v nekaterih primerih barvanje posamezniki odvračajo predatorje, kar poveča življenjsko dobo.

Zdieľať na sociálnych sieťach:

Príbuzný

© 2011—2022 AmriFla.com