AmriFla.com

Ribja jegulina: rečne in morske vrste, njihove značilnosti

Značilnosti ribje jeguljeDružino aken sestavlja več vrst. Po videzu je njihova razlika nepomembna. Njihova razlika je predvsem v življenjskem prostoru. Najbolj znani predstavnik te družine je rečna jegulja. V mnogih državah se ta vrsta družine jegulj nanaša na dobrote. Toda zaradi neprijetnega videza jegulje se vsi ne strinjajo, da bi ga okusili. In zaman, ker vsebuje veliko količino uporabnih mineralov in beljakovin, kar lahko okrepi človeško imunost.

Opis

Po videzu je rečna jegulja ozka in tanka. Riba pripada družini plenilcev. Na žalost, ta riba ni bila preučena do konca. Za rečna jegulja je značilna:

 • Kako izgleda riba iz jegulje?dolgo telo, ki spominja na kačo;
 • zaobljen prednji del debla;
 • zadnji del debla je rahlo sploščen;
 • površina kože je prekrita z lepljivo sluznico;
 • plavuti, nameščeni na repu, hrbtu in analnem področju, spojeni skupaj;
 • glava majhna;
 • plavuti v predelu trebuha niso prisotni;
 • Majhna usta, katerih spodnja čeljust je rahlo potisnjena naprej;
 • majhne zobe, ki se nahajajo v več vrsticah, zelo ostre;
 • Število vretenc se giblje od 111 do 119.

Na telesu jegulje so majhne tehtnice. Njihova velikost je tako majhna, da so skoraj nevidne. V izjemnih primerih je dolžina telesa ribe lahko presegajo 2 metra. Tipična dolžina telesa je običajno 1 meter. Ženski posamezniki so nekoliko daljši od moških. Ponavadi na 5-10 centimetrov. Teža zrelih rib lahko doseže 6 kilogramov. Teža rečne jegulje je vse življenje. Zato se običajno verjame, da je starejša riba, bolj tehta.

V rečnih jegulih prevladuje temno zelena barva hrbta. Obstajajo posamezniki z rjavim odtenkom. Površina trebuha je vedno svetla. Ko zrelost zori, posamezniki pridobijo bolj intenzivno barvo hrbta, njihov trebuh pa postane lažji.

Ne pozabite, da je poleg rečne jegulje tudi morsko jegulje. Od kolega se odlikuje po večji velikosti. Njegova teža lahko doseže 100 kilogramov, dolžina telesa pa mora biti večja od 3 metrov. Tako kot brat reke, morski plenilec ima podolgovato telo, ki je popolnoma brez lusk. Praviloma je glava z debelimi ustnicami rahlo širša od konca prtljažnika. Skoraj vsi posamezniki te vrste imajo rjavo hrbtno barvo. Svetlobni trebuh, ko zadene sončno svetlobo, se odraža z zlatim sijajem. Na repu morske jegulje je linija temne barve, ki daje morsko jegulje poseben kontur. Treba je omeniti, da je rep veliko lažji od celotnega telesa.

Habitat

Ta plenilska riba se je pojavila pred več kot 100 milijoni let v prostoru oceana blizu Indonezije. Jagnje je bilo na začetku izključno morske ribe. Toda sčasoma je jegela začela širiti po svetu in začela živeti v rekah in jezerih. V svoji specifičnosti se reke štejejo za vmesni habitat. Rečne akne, kot tudi morske, se v glavnem porazdelijo v reke, ki segajo v naslednja morja:

 • Opis ribje jeguljeBela.
 • Barentsa.
 • Baltik.
 • Azov.
 • Sredozemlje.
 • Črno.

Poleg zgoraj naštetih morij so akne porasli v številnih jezerih in ribnikih. Največje število posameznikov živi na območju Baltskega morja.

Ribje jegulje najdemo v vodnih telesih z veliko blata. Najbolj priljubljen kraj prebivališča je teren, poraščen s trstmi. Ribe imajo edinstveno sposobnost: zmožnost kopnega od enega rezervoarja do drugega po kopnem. Tako lahko jegulje pride do brezalkoholnega jezera. Ribe se počutijo odlično zunaj vode na račun kože, ki lahko absorbira kisik.

V bistvu riba živi v vodnih telesih z majhnim tokom, včasih pa jih najdemo v hitro tekočih rekah. Jajca raje plavajo v spodnjem delu rezervoarjev.

Reprodukcija
Že dolgo je bil postopek razmnoževanja teh živali skrivnost za vse. Nihče ni videl, kakšen je njihov kaviar. Ampak, konec devetnajstega stoletja so znanstveniki dokazali, da se proces njihovega razmnoževanja dogaja na popolnoma enak način kot pri vseh drugih ribah. Videz jajc se bistveno razlikuje od njihovih staršev. Zato so bili obravnavani za čas ločeno vrsto in mu celo dal ime - leptotsefaly.

Obdobje oploditve se začne pri starosti 9 let v življenju posameznikov. V tem času je mogoče ločiti moškega od ženske. Pri drsti, ribe gredo v morje. V grmovju alg Sargasso, ki se spušča do globine 400 metrov, se začne razmnoževanje. Treba je omeniti, da temperatura vode za postopek gnojenja ne sme biti manjša od 14 stopinj in ne presegati 18 stopinj. Večinoma ženske polagajo 500 tisoč ličink. Po drstenju umre jegulja.

Velikost jajc ne presega 1 milimetra. Telo ličinke je popolnoma prozorno. Njegova oblika je podobna listi, stisnjeni na straneh. Da bi postal polnopravna riba, mora ličinka iti skozi več stopenj:

 • Kako ribje jegulje pomnožiLičinke se premaknejo na površino, kjer jih vodijo na stran Evrope. Trajanje tega obdobja je približno tri leta. V tem obdobju se rast skoraj ne dogaja.
 • Ko ličinke dosežejo velikost približno 7 centimetrov, se zmanjšajo točno za 1 centimeter. Na tej točki je nastajanje steklenih jegulj.
 • Nato njihovo telo postane kačo, vendar do sedaj ostanejo pregledne.
 • V tej obliki se premikajo proti rekam. Jaganje v smeri toka postanejo polne ribe z značilno barvo za njih.

Ko je ličinka postala popolna riba, živi največ do 15 let. Po tem se spušča, kjer jo čaka bližnja smrt.

Značilnosti obnašanja

Morski in rečni akniPo svoji naravi so ribe plenilci. Večinoma kaže svojo dejavnost ponoči. Mladi posamezniki večino časa preživite na obali, medtem ko že odrasli poskušajo zapustiti bližje dnu, kjer se pokopljejo v tleh, se skrivajo od dnevne svetlobe. Globina zavetišča je lahko do 80 centimetrov. Pretežno ribe kot zavetje izbirajo blaten teren in skušajo izogniti kamnitemu tleh.

S prihodom noči jegulje izstopijo iz skrivališča in lovijo. Ribe se premikajo precej počasi, kot kače. Lahko se premaknejo samo po kopnem le, če je mokra. Slab vid je nadomeščen z odličnim občutkom za vonj. Dišavajo plen na razdalji do 20 metrov.

Rečne ribe živijo v vodi, obogaten s kisikom. Živali se aktivirajo zgodaj spomladi in živahen življenjski slog pred začetkom zmrzali. Z nastopom hladnih rib spadajo v mirovanje. Izgleda, da bi se iztrebki iztegnili iz tal. In v obliki viseče lupine je le glava, ko je kot preostali del telesa varno skrita v zavetju. Po koncu hladne dobe jegulje postanejo bolj aktivne in začnejo poiskati hrano.

Zelo pogosto se lahko srečate s plenilcem, v ribnikih, kjer živijo pike. Ta riba je najbolj okusno zdravljenje. Krasni kaviar je tudi priljubljena jed. Ko je živel v ribniku približno 5 let, plenilec pridobi sposobnost loviti iz zavetišča. Vsi ujeti pleni, ki ribe poje na dnu.

Zdieľať na sociálnych sieťach:

Príbuzný

© 2011—2022 AmriFla.com