AmriFla.com

Če ima mačka 38 kromosomov, koliko jih ima v mački

Koliko kromosomov pri mačkahKromosom je struktura, ki vsebuje nukleinsko kislino in je odgovorna za shranjevanje, izvajanje in prenos podatkov o dednih lastnostih. Temelji na molekuli DNA - deoksiribonukleinska kislina. Obstajata dve vrsti kromosomov:

 • eukarioti - vsebujejo DNA molekule v jedru in mitohondriji;
 • Prokarioti - strukture, ki vsebujejo DNK, se nahajajo v denuklearizirani celici.

Kromosomi v jedru so dolge verige z genetskimi informacijami. Gen je enota dednosti živih bitij, mesto DNA. Kromosomi imenovani tudi dedovanje delcev, ki sestavljajo par - moški 23, ki je cel dedne informacije, identiteta 46 delcev EU.

Število kromosomov pri živalih

Pri mačkah je številka 19 kromosomskih parov in skupno število delcev dednosti - 38. Vsak gen je odgovoren za ločeno funkcijo organizma, z mnogimi od njih med seboj in še ena značilnost, se lahko nadzoruje več genov, vendar jih je težko učiti.

Celice so sestavljene iz DNA in kromosomov. Lahko rečemo, da je kromosom molekula DNA in vsebuje veliko genov. Število kromosomov v različnih živalih lahko sovpadajo, na primer, prašič je enako število kot za mačka - 38. Vsaj število delcev dedovanja opazili v deževnike (2). Mravljinci so tudi nosilci zapisov v zvezi s tem: v ženskih delcih 2 in pri moških na splošno 1.

Zadnji par kromosomov pri moškem človeku ima obliko XY in pri ženskah XX. Enako velja za višje živali, tudi mačke in pse. Toda število molekul za vsako živalsko vrsto, čeprav nenehno, vendar različno glede na količino za vsak organizem:

 • zajec - 48;
 • rečni raki - 196;
 • opica - 54;
 • krava - 60;
 • konj - 64.

Med živalmi so najštevilčnejši kromosomi v hrčkih (92), kar je nekoliko manj pri hedgeihih (90). Najmanjše število takšnih molekul v kengurujih je 12. Na podlagi vzorcev zamrznjenih tkiv mamut je ugotovil, da ima 58 kromosomov.

Delci dednosti mačk

38 kromosomov pri mačkahZnanost o genetiki se ukvarja s preučevanjem dednosti in števila kromosomov. Število in struktura delcev dednosti v vsaki vrsti živali je konstanten parameter in se imenuje karyotip. Vsako odstopanje lahko sproži dedne bolezni, pojav neaktivnih posameznikov ali novih vrst. Vsi pari kromosomov in njihove mačke 19 so enaki v obliki in videzu. Izjema je en par, odgovoren za spolne značilnosti - ima delce dednosti različnih velikosti: ženski spol X kromosoma je večji in moški spol je manjši. Spol bodočega posameznika je odvisen od njihove kombinacije med oploditvijo.
Informacije, vdelane v DNA, imenujemo genotip, zunanji izraz funkcij pa je fenotip. Vsi geni so seznanjeni - eden od mačke in mačke. Eden od njih je prevladujoč, močnejši in določi manifestacijo svojih znakov v mačeh. Druga je recesivna, zatirana je dominantna in je na zahtevo skrita. In ko sta dve recesivni - od mačke in mačke, potem so dobili mačk, za razliko od enega ali drugega. Na primer, bela mačka in črna mačka imajo lahko potomce rdeče barve, če sta oba recesivna gena odgovorna za rdečo barvo. Mačje dedne lastnosti so naslednje:

 • dimenzije in obris ustnice, položaj ušes;
 • barvo plašča in dolžino vile;
 • pigmentacija oči;
 • dolžine repa in drugih.

Izločanje okvarjenih posameznikov se izvaja, da se ohrani čistost pasme na podlagi analize kromosomskega niza. Pomembno je voditi evidenco o odstopanjih opazovanih kršitev, da bi poskušali vplivati ​​na popravek anomalij z racionalnim hranjenjem in usposabljanjem mačk. Tako je mogoče odkriti zatirane gene, ki lahko vplivajo na razvoj pasme ali dajejo zagon ustvarjanju novega.

Barva volne in dlani

Koliko kromosomov pri mačkahPred 20 leti je zemljevid dedni delci mačke so vključevali le ducate genov, danes pa jih je na tisoče. Med njimi so tudi enote, odgovorne za barvanje, mutacije, ki povzročajo spremembo barve dlake. Na primer, eden od fizikalnih delcev - nespolnih, vsebuje elemente barvnih mutacij šest: je v proto-onkogena in inhibira migracijo melanoblastu. Kot rezultat, slednji nimajo možnosti, čas, da se v kožo, in zato pigment ne doseže plašč las. Zato se oblikuje bela volna.

Če nekateri melanoblasti prodrejo v vrečke za lase na mačji glavi, povzroči nastanek madežev. Mutacijsko melanoblastu lahko doseže in mrežnica, vendar njihovo število se lahko razlikujejo: za majhno število njihovo barvo obarva modro, in če je veliko - bodo učenci rumena.

V istem kromosomu - delec dednosti je odgovoren za barvni vzorec gena volne. Njegova običajna strukturna oblika daje barvasto barvo, trakovi pa so lahko prekinjeni ali trdni. Na voljo je pol prevladujoča sprememba, na primer abyssinian taby. Homozigotna posamezniki z par običajnih strukturnih oblik te spremembe brez kakršnih koli črtami in barvane volne imajo uniformo. Toda pri heterozigotnih posameznikih iz te mutacije se pasovi pojavijo na gobcu, tackah in repu. Ko je sprememba recesiven, potem so prečne trakovi deformira v skladu nepravilne oblike in na hrbtni pojavi vzdolžni trak močna črna mačka.

Mutacije gena, ki vpliva na encima tirozinaze, ki povzročajo albinizem, ki se pojavlja le pri mačkah, ampak tudi pri drugih vrstah sesalcev. Zmanjšana aktivnost tirozinaze odvisno od temperature mačke - manj je, bolj aktiven je encim. Iz tega izhaja, da bolj intenzivno barvanje perifernih delih telesa: nos, konice nog in rep, ušesa burmanskih mačke.

Zdieľať na sociálnych sieťach:

Príbuzný

© 2011—2022 AmriFla.com