AmriFla.com

Steklasti som. Značilnosti vzdrževanja in nege

Steklo s somom - kaj je ta ribaStekleni som je zelo izvirna akvarijska riba, ki privlači pozornost. Njegova glavna značilnost je skoraj popolna preglednost telesa. V normalnih pogojih je som je skoraj neviden, vendar če prilagodite osvetlitev pod določenim kotom, lahko vidite, kako njegovo telo daje lepe odseve modrih odtenkov. Posebno lepo izgleda, ko premika jate rib, obstaja občutek, da akvarij prečka majhno modro streho.

Vožnja v naravi

Naravni habitat teh rib je bila jugovzhodna Azija, otoki Sumatra, Borneo in Java. Živi som v rekah, ki imajo blago pot. Izobilju podvodne in obalne vegetacije naredi vodo zatemnjeno, kar pomaga prikrivanju somov pred plenilci.

Videz

Steklasti som - značilnosti vsebine v akvarijuTelo rib je popolnoma brez pigmentacije, kar v kombinaciji s pomanjkanjem lestvic in ga naredi pregledno. Dobro samo glava je vidna in majhen srebrasti odtenek vrečke, v kateri so notranji organi, ki se nahajajo na območju žlindre, "zapakirani". Prav tako si lahko jasno ogledate hrbtenico in kostne kosti.

Telo kozarskega soma je podolgovato, ravno s strani. Hrbtno plavuti je težko razlikovati, ki se nahaja tik za glavo, ima zelo majhne dimenzije, le en žarek in se tesno pritisne na telo. Ni nobene maščobne plasti. Anal fin dovolj širok in tudi prozoren, se začne takoj pod škrgami in teče vzdolž celotne dolžine telesa do repa. Kot vsa soma imajo ribe na zgornji ustnici par brstov.

Odraste lahko do 10 cm, vendar je navadno njegova dolžina v povprečju 6-8 cm.

Vsebina v domačem akvariju

Za udobno bivanje mora steklasti som ustvariti razmere, podobne naravnim. Ta riba med akvaristom ima sloves, ki so zapleteni v vsebini in negi, ki zahtevajo nekaj napora lastnikov. Mnogi lastniki steklenega soma priporočajo, da jih tudi posadite v ločeni akvarijski vrsti. Vendar pa je pod določenimi pogoji primeren tudi splošen.

Parametri vode

Fish aquarium cryptopterus dvusyStekleno som lahko poravnate le v zrelem akvariju z dobro uveljavljenim ravnotežjem. Te prozorne ribe so zelo občutljivi na parametre vode, zlasti na ravni nitratov, zato je dober sistem filtracije potreben.

  • Kislost naj bo v razponu od 6,5 do 7,5;
  • togost od 5 do 15 dH (optimalna slika je 7-9 dH);
  • Temperaturno območje je zelo široko 22-270С. Vendar pa sama po vsej svoji kapriciji prenaša kapljico do 200 ° C. Treba je zagotoviti, da ni ostrih sprememb temperature.

Polnjenje akvarija

Te čudovite ribe morajo nujno zagotoviti obilo vodnih rastlin. Služili bodo kot soma in zatočišče ter hrano. Zaželene rastline niso samo dno, temveč tudi plavajoče. Dovajanje je dobrodošlo, keramične cevi, okrasno zavetje. Somatske ribe so precej sramežljive in potrebujejo kraje, kjer se lahko skrijete. Potrebno je le zagotoviti, da se ne ustvarjajo ozke reže in reže med dekoracijami. Obstajajo primeri, ko ribe plavajo v takih pasti in ne morejo priti ven, na koncu pa izginejo.

Kot je bilo že rečeno, v naravni stekleni somi živijo v rekah, umetno ustvarjene, šibek tok bo pripomogel k njihovemu udobju. Prav tako morate paziti na prezračevalni sistem. Voda mora biti dobro nasičen s kisikom. Če dan s to nalogo ne bo slab za obvladovanje rastlin, mora ponoči nujno vključiti zračni kompresor. Poleg tega je bolje, da se s hranilnim sistemom CO 2 v akvariju odklanja s sokom.

Volumen akvarija
Steklo za som v akvarijuKer so srami zastrašujoče, se počutijo bolj udobno v pakiranju. Če v akvariju živi le nekaj rib, bodo v stalnih stresih, kar bo znatno zmanjšalo trajanje njihovega življenja. Poleg tega, dve ali tri majhne ribe, bodo nenehno skriti in jih lastnik ne more opaziti. Jata 6-10 soma se bo počutila dovolj samozavestnega, da bo plaval v dnevnem času.

Za to količino rib mora biti prostornina vode vsaj 100 litrov, tako da ostanejo zdrave. 15-25 posameznikov potrebuje 200 litrov vode. V količini več kot 30 bo soma razdeljena na različne črede, tukaj bo optimalna prostornina 300-500 litrov.

Združljivost rib

Nihče ne more privoščiti ene vrste akvarija, poleg tega pa veliko ljubiteljev, ki bi radi ohranili različne ribe v istem obsegu. S kom je mogoče in s kom ne morete kategorično poravnati prozornih somov?

Stekleni som - ribe so mirne in tihe, tako da so vsi plenilci, zlasti veliki, takoj odstranjeni. Riba z agresivne narave, Kot so moški, luske, bodo tudi nezaželeni sosedi. No, skupaj s somom:

  • apistogrami Ramirezija,
  • neons,
  • guppies,
  • klenoplastika,
  • med gourami.

Na dnu je mogoče urediti som somaults ali kozico.

Hranjenje

Kako je videti dvojno steklo somDruga značilnost steklenega soma je majhnost njihovih ust, ki jih je treba upoštevati pri izbiri hrane. Če nameravate dati ribo suho hrano, potem morate izbrati majhno granule in kosmiči, ali jih hranite s prsti. Za razliko od preostale velikanske vojske soma ta vrsta ne sprejme hrane od spodaj, zato specializirane tablete ne bodo delovale. Z veseljem bomo jedli ribe karetru, Gammarus in Glistica, vendar, da ne potopi takoj, boste morali skrbeti za prisotnost posebnega vložka v jasli.

Reprodukcija

Na žalost do sedaj ni bilo razkrito, kako so moški in ženske navzven drugačni. Prav tako je reja doma skoraj nemogoča. Vsi posamezniki, ki se prodajajo v trgovinah, prihajajo k nam iz Azije. Samo zelo izkušeni akvaristi v naši državi poskušajo brezdeliti steklene somove in celo opisati postopek. Toda tudi akvarijski strokovnjaki niso vedno sposobni umakniti in hraniti potomcev.

Za spodbujanje drstenje, je temperatura vode v rezervoarju zniža na 19-200S in ustvarja iluzijo tropskega dežja, t. E. voda, ki teče iz tuša s zalivanje lahko ali pristanišča simetrale. Po nekaj urah so ženske položite jajca na listih rastlin. Po tem (največ 5 ur po začetku postopka) so sorniki odstranjeni iz tega akvarija. Če je bila gnojenje uspešna, inkubacijsko obdobje traja največ 5 dni. Frit lahko takoj napolnite z živim prahom. V prvem mesecu mladi rastejo do 1 cm.

Kljub muhavosti in nežnost rib, da živijo v domačem akvariju so v povprečju 5 let, in z zelo dobro nego do 7.

Zdieľať na sociálnych sieťach:

Príbuzný

© 2011—2022 AmriFla.com