AmriFla.com

Na katero barvo so selektivni stožci mrežnice

Barvno dojemanje očiZdrava oseba niti ne razmišlja o pomenu oči v sistemu človeškega telesa. Poskusi, da zapreš oči in sedel za nekaj minut, in takoj življenje izgubi svoj običajni ritem, možgani ne dobiva impulze, ki jih mrežnice poslana, je z izgubo, je težko upravljati s strani drugih organov, kot so mišično-skeletnega sistema.

Če je delo opisujejo oči jezik dostopen na človeka, se izkaže, da je žarek svetlobe, ki pada na roženico in očesno lečo lomi, skozi prozorno tekoče snovi (steklovine) in pade na mrežnico. Mrežica je plast med očesno membrano in maso steklastega materiala. Sestavljen je iz desetih plasti, od katerih vsaka opravlja svojo funkcijo.

V mrežnici sta dve vrsti preobčutljivih celic - palice in stožci. Svetlobni impulz zadene mrežnico in snov v palicah spreminja barvo. Ta kemična reakcija vzburja optični živec, ki prenaša dražilni impulz v možgane.

Steblo in stožci mrežnice

Kot že omenjeno, mrežnica ima dve vrsti občutljivih celic - palice in stožci - vsaka od njih opravlja svoje naloge. Palice so odgovorne za zaznavanje svetlobe, stožci za barvo. V organih za opazovanje živali število palic in stožcev ni enako. V očeh živali in ptic, ki vodijo nočno življenje, več palic, tako dobro vidijo v mraku in skoraj ne razlikujejo barv. V mrežnici ptic dneva in živali je več stožcev (lasulje razlikujejo barve bolje od ljudi).

Palčke mrežnice

V enem očesu osebe je več kot sto milijonov palic. Pravijo njihovo ime, ker je njihova dolžina tridesetkrat večja od premera, oblika pa spominja na podolgovat valj.

Palice so občutljive na svetlobne impulze, en foton je dovolj, da vzbudi palico. Vsebujejo pigment rhodopsina, imenovana tudi vizualna vijolica. Za razliko od jodopsina, ki je v stožcih, rhodopsin reagira počasneje na svetlobo. Palice ne razlikujejo med predmeti v gibanju.

Stožci mrežnice

Druga vrsta fotoreceptorjev živčnih celic mrežnice so stožci. Njihova funkcija je odgovorna za percepcijo barv. Imenujejo jih zato, ker njihova oblika spominja na laboratorijsko bučko. Število v človeškem oko je veliko manj kot palice, približno šest milijonov. Navdušeni so v močni svetlobi in v mraku so pasivni. To pojasnjuje dejstvo, da v temi ne razlikujemo barv, temveč le obrisov predmetov. Svet postane črno siv.

Stožec sestavljajo štiri plasti:

  1. Fotosenzitivni pigment v mrežnicizunanja plast (vsebuje membranske plošče z jodopsinom);
  2. kravato;
  3. notranja plast (v njej so mitohondrije);
  4. območje sinaptične povezave.

Biološki pigment jodopsin spodbuja hitro obdelavo svetlobnega toka in vpliva tudi na jasnejšo sliko.

Na katero barvo so selektivni stožci mrežnice

Razdeljeni so v tri vrste:

  • za percepcijo rdeče barve: vsebujejo jodopsin s pigmentom eritrolaba;
  • za zaznavanje zelene: vsebujejo jodpsin s pigmentom klora;
  • za zaznavanje modre barve: vsebujejo jodpsin s pigmentom cianolab.Če so hkrati vznemirjene tri vrste stožcev, potem vidimo belo barvo. Na mrežnici vplivajo na oči svetlobni valovi različnih dolžin, in stožci vsake vrste so neenakomerno razdraženi. Iz tega sledi, da je valovna dolžina zaznana kot ločena barva. Vidimo različne barve, če so stožci neenakomerno razdraženi. Različne barve in odtenki so pridobljeni zaradi optičnega mešanja primarnih barv: rdečega, modrega in zelenega.

Poleti, ko je sonce svetlo ali pozimi, ko beli sneži oči, smo prisiljeni nositi očala in omejiti prihod svetlobe. Očala ne zamudijo rdeče barve, stožci za percepcijo rdeče barve počivajo. Vsi so opazili, kako udobno so oči v gozdu, to je zato, ker so samo stožci zeleni in počivajo stožci, ki zaznavajo rdeče in modre barve.

Obstajajo tudi aberacije v zaznavi barv.

Odstopanja v percepciji barve mrežniceEno od teh odstopanj je barvna slepota. Barvna slepota je neprevidnost ene ali več barv človeškega očesa ali stigme njihovih odtenkov. Razlog je pomanjkanje stožcev določene barve v mrežnici očesa.

Barvna slepota je lahko prirojena ali pridobljena. To se lahko pojavi pri starejših ali zaradi številnih bolezni. Na zdravje osebe se to ne odraža, ampak se lahko pojavi omejitve pri izbiri poklica (barvna slepota ne more voziti vozila).

Obstaja še en odstop od norme, to so ljudje, ki lahko vidijo in ločijo odtenke barve, ki so zunaj očesa povprečne osebe. Takšni ljudje se imenujejo tetrakromati. Ta stran percepcije barve s strani človeškega očesa ni bila zadostno raziskana.

V zdravstvenih ustanovah obstajajo posebne tabele, ki bodo pomagale raziskati sposobnost zaznave barv in zaznati kakršnokoli vidno napako.

Zahvaljujoč storžkom, vidimo svet v svoji slavi, v vseh različnih barvah in odtenkih. Brez njih bi naše dojemanje realnosti spominjalo na črno-beli film.

Zdieľať na sociálnych sieťach:

Príbuzný

© 2011—2022 AmriFla.com