AmriFla.com

Ocena najbolj redkih ptic na svetu

Redke pticeEkosistem je danes odvisen od ptic. Spodbujajo enotno porazdelitev semen, nosijo cvetni prah, ščitijo rastline pred škodljivimi žuželkami. Poleg pomoči ekosistemu imajo ptice neverjetne lepote, milost in zabavne navade. Znanstveniki so opravili raziskave, katerih namen je bil ugotoviti najredkejse ptice po svetu. Revija Current Biology je objavila seznam redkih ptic, raziskovalno delo, ki so ga opravili strokovnjaki z Univerzitet Yale in zoološke skupnosti v Londonu.

Redke vrste ptic

Žal nekateri predstavniki seznama redkih ptic so na robu izumrtja. Lova, neugodne vremenske razmere, pomanjkanje običajne krme - vsi ti dejavniki škodijo povečanju prebivalstva.

Torej, najbolj redke ptice danes vključujejo:

 • čudovita lopatica;
 • Indijski Bustard;
 • brazilski prevarant;
 • frigate ptica;
 • palila;
 • Honduran smaragd;
 • kakapo;
 • Momot modro oblečen;
 • Indijski nosorog;
 • Ibis rdečih nog;

Po mnenju raziskovalcev se ti predstavniki obravnavajo kot najredkejši na planetu. Mnogi so na robu izumrtja, vendar imajo vse skupaj neverjetno lepoto, nenavaden videz in zelo redko pridejo do oči osebe.

Opis kamenja

Redke ptice - čudovit SpatelitPtica pasme čudovita lopatica se šteje kot slabo raziskana in redka predstavnica družine kolibrija. Prvič je ta ptica privabila opazovalce leta 1835. Dolžina telesa te ptice ne presega 30 cm, je masa majhna. To bitje neverjetne lepote, perje različnih barv se odlično medsebojno dopolnjujejo. Rep je okrašen s samo 4 dolgimi peresami, katerih konci so zaokroženi. V glavnem prebiva v Peruju, na razvrstitvi redkih ptic zaseda deseto mesto.

Na devetem mestu v razvrstitvi je indijski Dušica. To je precej velik vzorec, visok okoli 100 cm, s težo okoli 20 kg. Perje se vzdržuje v sivih in rjavih tonih. Moški nosijo srajce, ženske so nekoliko nižje in manj teže. Okončine so dolge in močne, triodne. Obdaja v stepi in polja Indije, je navedena v rdeči knjigi. Od leta 1970 je nacionalni simbol Indije.

Na osmem mestu je brazilski kvačkani. Habitat tega primerka se šteje za južno od Brazilije, severovzhodne regije Argentine in vzhodnega dela Paragvaja. Za danes v naravi je bilo samo 250 posameznikov. Dolžina telesa je približno 60 cm, masa je manjša od enega kilograma. Na videz - to je majhno bitje, s perjem, starim v rjavi - zeleni in sivi barvi. Obstajajo bele lise. Glava ptice je kronirana z grebenom.

Na sedmem mestu ocene redkih ptic je ptica frigate. Spada v družino pelikan podobnega, velikega primerka, dolg približno 100 cm, tehta več kot 1,5 kg. Plavža je večinoma črna, le glava in bela krila. Rep je dolg in raztegnjen, moški so večji od samic. Posebna značilnost samcev se šteje za grlo v rdeči barvi. Območje habitata velja za regije Južne in Srednje Amerike ter nekatera območja Palearktika.
Redke ptice, žganjeŠesto mesto je dobilo predstavnika, ki je poklicala požgane. Majhne ptice, dolge le 18-20 cm, perje združujejo več barv, od zlato rumene do temno rjave. Krila in rep imajo zelenkasto nianso. Habitat se šteje za havajske otoke. V večini primerov se naseljuje na suhem terenu: gozdove, polja. Ker je bila vrsta prvič opisana leta 1877.

Peto mesto je Honduran smaragdna. Po imenu ni težko uganiti, da je bil osebek prvič odkrit v Hondurasu. Spada v družino kolibrov, zelo majhna, dolžina doseže 9 cm. Perje prekrasne barve smaragdne, dojke in trebuha so bele, hrbet, nasprotno, je črna. ima dolg kljun. Habitat velja za suhe tropske gozdove. Naštet je v rdeči knjigi.

Četrto mesto zaseda papiga kakapo. V zvezi s rodom papagnate, lepa ptica ima rumeno-zeleni perje, s črnimi madežmi. Oklepni del in hrbet so odtenki zelene, od svetlo zelene do smaragdne. Močni kljun bele barve, kratki udi. Habitat je Nova Zelandija, pa tudi v jugozahodnih regijah Južnega otoka. Raje se naselijo v gozdovih z visoko vlažnostjo.

Na tretjem mestu se nahaja mola modra. Majhna ptica, s svetlim perjem in luksuznim repom. Imenovan zaradi nenavadnih lokov nad očmi, intenzivno modro. Barva perja modre, zelene, oranžne in črne barve. Tropiki Novega sveta se štejejo za življenjski prostor.

Drugo mesto je dalo indijskemu ptica nosoroga. Velik vzorec, približno 63 cm visok. Barva perja je običajno črna, trebuh, grlo in rep repa so običajno bele barve. Ženska in moški enake velikosti, ki jih je težko prepoznati. Razdeljena v tropih Azije, vključno z Indijo in Šrilanko. Šteje se za vsezgodovinske, porablja ribje in rastlinsko hrano.

Redke ptice - japonski ibisNajbolj redka ptica na svetu je rdeča noga ali Japonski ibis. Do sedaj so te ptice v naravi ne več kot 10 posameznikov. Barva perja rdečega ibisa je bela, s komaj opazno roza barvo. Glava in tace ibis so rdeče, bolj verjetno pa tudi rdečkasto-rjave barve. Kot kraj naselja te ptice pogosto izbirajo riževja, se nahajajo blizu vodnih teles. Krmijo se na majhnih ribah, žabah in drugih plazilcih.

Varnostni ukrepi

Najbolj redki posamezniki, navedeni v rdeči knjigi po vsem svetu, se ljudje trudijo, da jih ohranijo. Prvič, nadzor nad lovci je še močnejši. Prepovedano je ustreliti in loviti ptice v času parjenja. Nekaterim vrstam, na primer japonskim ibisom, je prepovedano načelno loviti.

 • Strokovnjaki poskušajo vzrejo redke predstavnike v ujetništvu po vsem svetu, v specializiranih rezervah. Predstavniki ogroženih vrst so zasajeni v parih, ki zagotavljajo vse pogoje za življenje in vzrejo.
 • Nekatere države prepovedano rezanje tistih gozdov, kjer se najpogosteje gnezdijo redke, ogrožene vrste ptic.
 • Na žalost noben varnostni ukrep ne bo pomagal ljudem v boju proti vremenskim razmeram. Vsako leto se podnebje na bolje ne spreminja, ptice umirajo zaradi pomanjkanja znanih vremenskih razmer.

Zdieľať na sociálnych sieťach:

Príbuzný

© 2011—2022 AmriFla.com