AmriFla.com

Navade sokola. Habitat navadnega streljanja

Kje običajno živiSkupni kestrel spada v družino sokolov, skupino sokov. Živi na evropski celini, v zahodni Aziji, severni Afriki. Najbolj razširjena je v Evropi.

V naravi živi navadni bednik 15-16 let, včasih pa je pričakovana življenjska doba 22-24 let. Umrljivost mladih ptic je 50%.

Naslov

Obstajajo dve mnenji o izvoru ptičjega imena:

 • Ime je prišlo zaradi nezmožnosti, da bi lovili ptico. Ljudje menijo, da je pero neuporabno, sicer prazno;
 • latinsko ime je "sonoroznega sokola". Ta ptica ima zelo lep glas, ki je podoben zvonjenju zvoncev, tako da ima različica pravico do življenja.

Navade

 • Obnašanje ptic v naraviNekatere ptice se selijo, nekateri pa sedijo v živo. Vedenje je predvsem odvisno od količine hrane v gnezditvenih območjih. Običajno se strelični strešnik popolnoma migrira s severa Evrope in Azije v Afriko in južno od evropske celine.
 • Odrasle ptice se odločijo za kraje prezimovanja, ki se nahajajo v bližini gnezdišča, mladost leti veliko dlje.
 • V mrzlem zimskem času, ki živi v Rusiji, leti na vzhodni obali Sredozemskega morja.
 • Kestrelski streličar ne marajo stepov in gozdov, temveč se raje naseli na območjih z nizko travo: na robovih in mejah.
 • Odločilen dejavnik pri izbiri habitata za navadnega strešnika je bogastvo krme. Vendar pa se sokol običajno prilagodi življenju v regijah z majhno količino hrane odlično. Predvsem gorska območja: nekateri predstavniki vrste so opazili na nadmorski višini 5000 m.
 • V zadnjem času je sokol izbral evropska mesta. Na najbolj nepričakovanem mestu lahko na primer najdemo gnezdo majhnega kolobarja na okencu večnadstropne hiše.
 • Ptice hranijo dovolj daleč od svojih gnezd, v predmestjih, včasih letijo 5-6 km od hiše.

Kestrel se naseli v mestih z enako lahkoto kot Peregrine Sokol. Gnezdi, ki jih te ptice gradijo na balkonih, v ceveh, pod vogalom, v drugih nepričakovanih krajih. Ptice pogosto najdemo na boulevdah in v parkih. Na stezah lahko ptice preprosto sedijo in opazujejo promet. Kjer živi obdolžnik, mora biti hrana, v nasprotnem primeru plenilec išče novo zatočišče.

Videz

Kestrel se imenuje "majhen" sokol. Dejansko ima ta ptica majhno velikost:

 • dolžina krila - 24-29 cm;
 • dolžina trupa - 33-39 cm;
 • razpon kril je 65-81 cm;
 • povprečna teža moških je 160 g (največja fiksna - 260 g);
 • praviloma so samice večje od samcev, teža "dame" pa se giblje med 185 in 155 g.

Med letom se teža sokola ohranja konstantna. Ženske največje mase dosežejo pri polaganju jajčec. Sposobnost preživetja piščancev je odvisna od teže mame. Bolj ko ptica tehta, večja je njegova sklopka in piščanci so bolj odporni.

Moški od žensk razlikuje barva glave in barva perja, to je, vrsta ima spolni dimorfizem.

 • Kaj jedo kestrel?Rep in glava moškega sta svetlo siva in celotna barva perja je bledo rdeča.
 • Na grlu moškega perja svetlobe. Zaokrožene črne pike na hrbtu.
 • Zgoraj je perje praktično črno.
 • Na vrhu repa je črna traka z belo roko.

Vrh trupa in glave žensk imajo okerno-rdečo barvo, poleg tega pa prečkajo prečne temne pasove. Mahagoni perje so temno rjave barve, za razliko od moških. Rep je rjava, na njem je veliko temnih pasov. Vrh repa, podobno kot moški, ima širok temen trak z belo robico. Pri mladih posameznikih je obarvanost, kot pri ženskah. Vendar pa so v nasprotju s samicami krila mladih sokolov krajša in bolj okrogle oblike. Vse ptice te vrste okoli očesa imajo rumeno obrobje. Vosek je enake barve.

Napajanje

V glavnem prehrana navadnega kestrel vključuje:

 • mišje volne;
 • shrews.

Ta ptica lovi tudi na:

 • kuščarji;
 • netopirji;
 • žabe;
 • deževniki;
 • žuželk.

Napadi sokolov in ptic, npr. Vrabci in piščanci golobov. Kestrel ubije tako, da krta kljun v hrbet glave. Lov na strehe potrebujejo velik prostor, ne bodo iskali hrane v gozdu.
Za odrasle sokola na dan potrebuje 6-8 volov. Tehnik v lovu uporablja sorto kestrel. Predator lahko sedi na višini, skrbi za plen. Ko to opazuje, ga sokol takoj napade.

Bodite pozorni na plenasto plenico in v lahkem poletu na nadmorski višini 10-20 m. S pogostimi krilci kril, lahko sokol obesi na enem mestu. Ta taktika je zelo uspešna pri odkrivanju krajev velikih zastojev glodalcev.

Kestrel popolnoma zazna v bližini UV svetlobe, v kateri so jasno vidni sledovi urina glodavcev, kot plenilec in uživa. Če opazijo plen, napadajo sokoli sokolov. Na črvih, skrevesih, žabah in kuščarjih lovec sokol lovi na tleh. Med letom mine rudnike.

Reprodukcija, pričakovana življenjska doba

Kako izgleda kestrel?Običajni pejček, ki živi na severu in središču Eurasije, je pasiven od aprila do maja. Pri posameznikih, ki raje na jugu Evrope in Afrike, gnezdenje poteka od avgusta do decembra. Ti sokoli se ne gnezdijo. Se naselijo v votlinah dreves, kamenje, zapuščene gnezde drugih ptic. Kestrelski kestl je bil najden preprosto na tleh, v plitvih nihanjih, na umetnih predmetih in strukturah.

Med parjenje in rejo potomcev kestrel miroljubno soobstaja s petjem ptic, lahko pa se nahajajo tudi zidovi predstavnikov različnih vrst.

Kestrel je nagnjen k kolonialnemu gnezdenju. Dežela teh ptic praviloma ni večja od 30 hektarov, plenilci pa redko odletijo od njih več kot 500 m. Včasih kolektorji sestavljajo kolonije, ki štejejo več ducat parov.

Sokoli ne strogo nadzorujejo svoje teritorialnosti, več družin pa se lahko hkrati nahaja na istem območju.

Oba starša se ukvarjata z valilnimi jajci, vendar to počnejo štiri tedne. Število jajc se spreminja. Praviloma je v gnezdu 3-6 kosov, najmanj 2 jajca in največ 8 kosov.

Kesteljski piščanci se zdijo popolnoma beli. In bela ni samo puh, ampak kremplji in kljun. Postopoma postanejo piščali postane sivkast, teden dni kasneje črne kremplji postanejo črne, kljun pa postane siv. Mala piščanca se hitro potapljajo in lahko letijo po preteku enega meseca po rojstvu. Kljub temu v naslednjem mesecu ostanejo piščanci s starši, ki jih naučijo loviti. Seksualno zrele mlade ptice postanejo v naslednji sezoni gnezdenja.

Velikost prebivalstva

Običajni strešnik ni na robu izumrtja. Na svetu je približno dva milijona predstavnikov teh ptic. Četrtina tega števila živi na evropski celini. S to ptico se ne bo mogla vključiti v sokolarstvo, "prazna" ptica se ne bo ulovila za človeka. Toda na kmetiji je ptica lahko koristna, ker lovi glodavce. Na dan plenilca lahko ujamejo do tri ducat živali.

Zdieľať na sociálnych sieťach:

Príbuzný

© 2011—2022 AmriFla.com