AmriFla.com

Pelagični večji morski pes: zgodovina vrste in modernost

Pelagični veliki morski psi: ali je nevarno za ljudiPelagični veliki morski psi je edini predstavnik svoje družine, izredno redke vrste, od katerih je malo vedel o vedenju in habitatu. Največji morski pes je izredno izredna prehrana

, habitat za globoko vodo in velik znanstveni potencial. Majhno število identificiranih primerkov prinesla le majhen del tez o posebnosti življenja te živali, megamouth morski pes je še vedno slabo poznane vrste, ampak zato, ker nič manj zanimiva.

Od kod prihaja to ime?

Pelagični veliki morski pes je po vsem svetu razširjenVelikega morskega psa, glede na nekaj obstoječih dokumentarnih podatkov, izgleda kot mešanica kitov in predstavnika morskega psa. Njegovo priimek, v katerem je ta žival edini predstavnik, je prejel za veliko usta, ki je potrebna zaužitje vodnih mas. Takšen posameznik je eden od treh podvrst, ki ne vodijo dejavnega plenilskega življenja. Skupaj s tigrom in velikanskimi morskimi psi ta žival odstrani majhne rake iz vode.

Predpono "pelagic" v obliki teh posameznikov pomeni, da živijo stran od epikontinentalnega pasu na globini več kot 100 metrov. Predstavniki te družine pripadajo oceanskim ribam in raje toplo vodo, na primer na Havajih in Kaliforniji. Morski pes velikokrat je zelo redek in je edini predstavnik njegove družine.

Ogled zgodovine

Prvi dokumentarni dokaz o obstoju pelagičnega kitolova morskih psov je datum 1976. Podatki so izjemno redki, saj v svetu skoraj 100 posameznikov te družine. Na razpolago so bili le nekaj živali, struktura organizmov, ki so postali predmet več znanstvenih del, namenjenih tej podvrsti.

Prvi predstavnik družine je bil odkrit 15. novembra 1976 na Havajih, njegova dolžina dosegel je 4,46 metra. Sprva je bila žival sprejeti za drugo predstavnika morski pes je - morskim psom, obstajajo pa tudi primeri, ko largemouth pes zamenjevati s kitom morilec, saj je barve obeh živali podobno.

Značilnosti strukture telesa

Povprečna velikost pelagičnega velikega morskega psa je približno 4,5 metra, največja dolžina je 5,7 metra. Telo je rjave, manj pogosto sive barve, tkiva se napolnijo z vodo, tako kot pri drugih predstavnikih morskega psa, skeleta sestoji iz mehkega hrustanca. Ta predstavnik potrebuje tudi stalno gibanje, sicer se bo posameznik preprosto utopil. Zobje niso mišljeni za aktivno plenjenje, nos je tup. Narava rib je izredno mirna, vedenje je počasno.

Habitat

Pelagični Tall SharkPelagični veliki morski psi pripadajo razredu globokomorskih rib, njegovem habitatu na globini do 500 metrov. Vendar je največja zabeležena globina te ribe približno 2500 metrov. Barva in impresivne mere služijo opozorilo za morebitne plenilce, ker ni morskih psov, ki bi zaščitili to vrsto morskega psa. Za iskanje hrane lahko posamezniki migrirajo, vendar raje tropske in subtropske vode.

Značilnosti razmnoževanja te vrste so neznane, popolnoma logično je domnevati, da se ta proces zgodi na podoben način, kot v velikanskem morskem psu. Za razliko od kitov, ki pasivno filtrirajo vodo skozi brke, velikega morskega psa proizvaja požiranje gibanja vsakih nekaj minut. Ali je riba sposobna loviti, ni znano, trenutno je osnova prehrane priznana planktona, ki jo sestavljajo majhni raki in meduz.

Navade

Pelagični velikodušni morski pes preživi večino svojega življenja v gibanju. Ponoči se posameznik te vrste ne potopi več kot 15 metrov, medtem ko v dnevu išče plankton na globini več kot 150 metrov. Migracija v vodi je predvsem posledica gibanja planktona, za katerega je tudi značilno sprememba dislokacije odvisno od spanja ali budnosti plenilcev. Znanstveniki priznavajo, da je bil prej velik velik morski pes dno, ki je živel v neposredni bližini dna, kar je bil razlog za pozno odkrivanje posameznikov s strani ljudi.

Naravni predatorji in sovražniki velikega morskega psa
Kot je bilo že omenjeno, v velikem morskem psu je malo naravnih plenilcev, kar je predvsem posledica velike velikosti posameznika. Vendar pa nekatere vrste plenilcev še vedno lovijo te živali, in sicer:

  • kamenček;
  • kita s semena;
  • drugi morski pes.

Predatorji uporabljajo počasnost tega baarota morskega psa in preprosto raztrgajo koščke mesa iz njenega telesa, tako veliko živali na telesu so brazgotine. Na gobcu so opazili posamezniki tudi sledi trka z rampi in meduzami. To je komaj neposreden napad, precej samoodbrana, saj pogoltne pogoltne ogromne količine vode v poskusu filtriranja krila.

Brooks iz morskega psa: ali je nevarno za ljudi?

Pelagični večji morski pes: zgodovina vrste in modernostTa pelagični pogled je praktično neškodljiv za ljudi in lahko povzroči škodo potapljačem, ki bodo z nepazljivostjo v neposredni bližini usta tega velikana. V drugih pogledih morski pes miren in dobrohoten temperament. Stopnja vpliva antropogenih dejavnikov na ta tip morskega psa pa ni znana, zato je zelo verjetno, da ta pelagična oblika morskega psa zahteva zaščito.

Junakinja mitov in legend

Pelagični veliki morski morski pes bi lahko postal naprimer številnih mitov o morskih pošasti, več dejavnikov je reklo hkrati:

  • čudovit videz, vključno z veliko čeljustjo;
  • velike velikosti;
  • podobnost s kitom;
  • stanovanje na globoki vodi.

Kot v primeru velikanskih lignjih bi lahko pelagični morski morski pes služil kot gojišče pojav različnih mitov, posvečena ogromnim ribam oceanov, ki so lahko pogoltnili ladjo. Ta podvrsta se poskuša izogniti stiku z ljudmi.

Omeniti velja, da je večina predstavnikov te družine že ugotovila, da so mrtvi. Zadnji zabeleženi primer stika s posamezniki iz te podvrste - v letu 2015, odkrili ostanke visoko cenjena muzeji, tako nam omogočajo, da preuči navade največjih predstavnikov globokomorskih iz podvrste. Medtem, žrtve largemouth morskih psov ne samo plenjenja, ampak tudi ribolov, ker je njihovo meso zelo cenjena v več svetovnih kuhinj.

Nekateri znanstveniki vztrajajo, da je treba to osebo vključiti na seznam vrst, ki so na robu popolnega izumrtja in prepovedujejo obsežno ribolov morskih psov. Vendar pa odkriti podatki niso dovolj, da bi lahko sklepali o trenutnem položaju vrste in o številu posameznikov. Zadnja zabeležena številka predstavnikov gigantsko vzrejene družine je bila 102 posameznikov, kar je nesorazmerno majhno v primerjavi z drugimi predstavniki vrste.

Obstaja mnenje, da bodo velikodušni morski psi vključeni v število vrst, ki bodo v naslednjem desetletju izginile zaradi antropogenega onesnaževanja voda. Vendar je še prezgodaj, da bi lahko sklepali o prihodnosti teh posameznikov.

Zdieľať na sociálnych sieťach:

Príbuzný

© 2011—2022 AmriFla.com