AmriFla.com

Krzneni morski psi: opis in habitat rib

Kako izgleda morski pes?Morski pes je predstavnik družine catarrh. To so relativno majhni posamezniki, njihova dolžina ne presega 150-

160 centimetrov, teža pa okoli 10-15 kilogramov. Vzdržuje se povsod v zmernih vodah. Za ta morski psi je veliko imen.

Tukaj je nekaj:

 • Shark KatranKratek ostri čudaški morski pes. Zato ga imenujemo zaradi kratkih hrbtnih plavutic in tudi trnje, pokritih z strupenimi sluzi.
 • Črno morje Katran se imenuje zaradi svojega habitata.
 • Morski pes, kajti, ko zadene mrežo, jih lahko raztrga, kar vodi v izgubo celotnega ulova.
 • Južni Katran.
 • Pikčen bodeča morski pes - zaradi belih madežev na koži.
 • Pesek Katran.
 • Tubercle bodeče morski pes.
 • Žeblji.

Opis in življenje

Videz

Kakšno življenje vodijo morski psi?Ribe Katran je značilna poenostavljena oblika telesa, ki omogoča razvijanje visoke hitrosti. Posebna značilnost je odsotnost plavalnega mehurja, zato morajo biti ribe vedno v gibanju. Njena koža je pokrita s finimi gostimi lestvicami, barva hrbta in strani je temno siva, trebuh je svetel. Obstajajo sorti čebeljih morskih psov, katerih koža je prekrita z belimi pikami. To je opazen čudaški morski pes.

Za vse katrans sta značilni dve hrbtni plavuti, pred vsako od njih je hrbtenica. Hrbtenica prednjega plavega je majhna, medtem ko je druga hrbtenica skoraj enaka višini zadnje hrbtne plavuti. Na dnu trnja so žleze, ki proizvajajo strupene sluzi, ki pokriva trnje in služi kot zaščita večjih plenilcev in ribičev. Prsne plavuti bolj kot drugi, analni plavuti odsoten.

Gobec je podolgovat, zobje so majhne, ​​razporejene v več vrstah, kar omogoča raztrganje plena na koščke. Če morski pes izgubi zob v procesu svoje vitalne dejavnosti iz nekega razloga, se na svojem mestu raste, tako da je vedno v celoti oborožen. Pred prsnim plavutem je pet petelin. Dolžina posameznikov se giblje od 70 cm do 1,5 m, ženske presegajo velikost moških.

Habitat in prehrambene navade

Krmljenje morskih psovTa morski pas je pogosto v vseh zmernih morjih, raje srednje temperature, zato ga ni mogoče najti v severnem morju in v tropskih vodah. V Rusiji se najpogosteje nahaja v Črnem morju, v manjših količinah - v vzhodnem delu Japonskega morja. Živi na globini od sto do dveh sto metrov. Katran se pogosteje nahaja v morskem pasu in ne plava daleč v ocean.

Thorny morski psi so najpogostejši v majhnih skupinah na pakiranjih majhnih in srednje velikih morskih rib, ki jih lovijo, dokler niso popolnoma nasičeni. Njena prehrana vključuje:

 • Kakšna vrsta ribjega morskega psa se hrani?osliča;
 • skuša;
 • vahnja;
 • anemoni;
 • lososa;
 • lignji;
 • mehkužci;
 • raki;
 • meduz;
 • alge.
Po drugi strani lahko morski pes postane plen za večje plenilce, kot so morilci, morski psi, morski sesalci. Če se majhen posameznik dviga blizu površine vode, ga lahko ujame ptica, na primer galebi ujamejo katran, plezajo visoko nad skalami in spustijo, nato pa zataknejo razbitega trupa.

Reprodukcija posameznikov

Katran je živahna riba. Ženska ima približno 12 malčkov, nosečnost traja od enega leta in pol do dveh let. Pred drstjo, samice plavajo v toplejših plitvih vodah, je približno 20 cm dolge. Mladi posamezniki dosežejo spolno zrelost pri 10 letih-12 let. Njihova pričakovana življenjska doba je približno 25 let-30 let. Starost se lahko določi s hrbtenico na hrbtnih plavutih.

Nevarnost za ljudi

Kaj je nevarno za morskega psaKatran morskega psa ne napada ljudi, ampak se lahko stati zase, če se kateri koli potapljač odloči, da bo spravil rep. Konice katrana pokrivajo strupeno sluz, kar je nevarnost za ribiče. Če se pokažete na konico, rana dobi strup, kar povzroči alergijsko reakcijo žrtve in hudo vnetje.

Nasprotno, človek je bolj nevaren za to vrsto morskih psov, saj je zanemarljiv za ribolov.

Značilnosti ribolova na katrani

Lov na morske pseNajpogostejši morski pes je v Črnem morju. Crni morski morski katran aktivno ugrizi na vabo, po možnosti na majhne ribe: papalino, gobije, tulk. Najboljši čas za njegov ribolov - bližje jeseni, ko voda postane hladnejša. Učinkovit ribolov z ladjo v nočnem času v mirnih zalivih s čisto vodo velja za učinkovitega.

Meso katrana ima občutljivo strukturo in prijeten okus in se uspešno uporablja pri kuhanju. Od velike vrednosti je jetra, ki je do 25% mase rib. Jurčkova jetra vsebuje več kot 70% maščobe, ki vsebuje vitamine A, E in D in se uspešno uporablja v farmacevtski industriji za proizvodnjo zdravil in biološko aktivnih aditivov za živila. Hrustanca se uporablja za izdelavo lepila, koža služi kot abrazivni material.

Kratek oster morski morski pes, ali Katran - razširjene in precej številne vrste, toda cikel razmnoževanja (dolga obdobja gestacije in poznejša puberteta), množična proizvodnja ustvarja možnost zmanjšanja velikosti populacije te vrste. Zato je katrana dobila status "ranljivih rib".

Zdieľať na sociálnych sieťach:

Príbuzný

© 2011—2022 AmriFla.com