AmriFla.com

Kakšne ribe so bele ribe: opis in značilnosti lovljenja

Belo beljene ribeMed redkimi vrstami rib je bela riba (nelma). Ta neverjetni predstavnik ihtiofaune v glavnem naseljuje severne reke in morja. Za gurmane zelo cenijo meso za razvajanje. Vendar se je zdaj število belih rib znatno zmanjšalo, zato ga je skoraj nemogoče kupiti. Ja, in ulov te ribe je velik uspeh za ribič.

Opis videza

Belorybitsa spada v družino salmonidov. Toda za razliko od "sorodnikov" je ribje meso lahka, ne rdeče-roza. Šteje se za polprehodno vrsto poddružine bele ribe, čeprav je večja od nekaterih predstavnikov tega podvrst. Meso je zelo podobno barvi.

Obstaja še ena podvrsta, - ribica nelma, katere opis je skoraj enaka kot pri njeni "sestri" - belih ribah. Ta komercialna riba je srebrno modrikasta barva. Ime, ki jo je prejela zaradi drstenja na ozemlju Baškirja na reki Belaya. V nekaterih regijah se imenuje drugače:

 • bele ribe;
 • grelec;
 • zehanje;
 • podzherik.

Kako riba izgleda kot bela ribaPodolgovata oblika telesa belih rib lahko doseže dolžino velikih velikosti - od 1 do 1,5 m. Teža odraslega doseže 20-50 kg. Kljub svoji velikosti se bela riba razlikuje sorazmerno majhna glava z velikimi usti z majhnimi zobmi, spodnja čeljust - velika in podolgovata.

Druga značilnost tega podvrsta je akutna in visoka hrbtna ploskev. Na tej podlagi se nelma zlahka razlikuje od drugih vrst. Skupaj imajo ribe 8 plavuti. Stranski se nahajajo v bližini pokrovčkov. Anal plavuti zelo blizu bifurkatnega repa. V primerjavi z drugimi plavuti so hrbtne in dorzalne plavuti videti veliko temnejše barve.

Velike lise bele ribe so srebrno modre, na hrbtni strani pa so modre, rjave ali sivo zelene. Na telo Nelme ni temnih madežev.

Habitat Whitefish

V bistvu Nelma živi v severnem delu Kaspijskega morja. Pred drstenjem se dviga proti Volgi za drstenje, pa tudi na Ural. Konec zime se začne gibati proti tokovnemu toku do vodotokov rek. Tam prebiva poleti.

Ves ta čas se aktivno hrani in lažje je ujeti. Med obdobjem drstenja lahko v rekah najdemo belo ribico ali nelmo:

 • Volga;
 • Uralci;
 • Bela;
 • Kama;
 • Ufa.

Lahko ga najdemo tudi v številnih drugih rekah, ki segajo v Kaspijsko morje, vendar podvrsta belih rib vedno raje hladno in čisto vodo. Čim hladneje in čistejša je voda, bolje se počuti ta riba. Ona ne raje reke, ampak reke, se izogiba slani vodi. Najpogostejše rek za habitat:

 • Lena;
 • Ob;
 • Yenisei.

Značilnosti ribKo pride do morja, se drži obale Beringovega morja ali Arktičnega oceana. V času drstenja pogosto premaga velike razdalje do juga Sibirija. Nazaj ribe se vrnejo, ko raste malo.

Obe podvrsti ne živita na velikih globinah in se držita vodne površine, ne da bi bili v plitvi vodi. Včasih lahko gredo v globino, vendar ne več kot 2 metra. Všeč so živeti na prodnatem in peščenem dnu. Prednost hitre vode, brez brzic. Povprečna pričakovana življenjska doba je 8-10, največ 12 let.
Življenjski slog in prehrana

Značilnosti ribolovaBelorybitsa je plenilec, zato jedo vse, karkoli in celo svoje majhne bratje. Med drstenjem, ki poteka po reki, poje veliko rib. V nočnih in zgodnjih jutranjih urah gre na zgornje plasti vode za lov. S pomočjo njenega repa omamne majhno ribe, ki se vdrne v jato.

Med podvrstami bele ribe, le bela riba vodi izjemno plenilsko življenje. Ko telesna dolžina mladih doseže 30 cm, se začnejo hraniti na majhnih ribah. Obrok mladih živali je predvsem ličinke žuželk in planktonskih rakov. Odrasli posamezniki jedo takšne ribe, kot so ostriž, krap, omul. Manj pogosto v svoji prehrani vključujejo mlade ščuke, rahljanje, lipan in nikoli mehkužci. Nelma sploh ne jedo od dna rezervoarja.

Prehod na prehrano rib pri mladih živalih se pojavi, ko je pripravljen vstopiti v odraslo fazo življenja. Tak trenutek nastane v obdobju selitve v velike vode. V tem času so se mladoletniki že dobro razvili, zato se jih ne morejo bati drugih rib. Vendar pa "najstniki" obarvajo tveganje, da postanejo hrana za svoje odrasle bratje ali druge plenilce, na primer burbot ali ščuka.

Kako poteka drstenje

Belorybitsa - opisPri 4-5 letih življenja je belorybitsa pripravljena na razmnoževanje. Moški so zrele eno leto prej kot samice. V tem času dolžina telesa slednjega doseže 90 cm, moške pa 80 cm. Cikel drstenja za to podvrsto se pojavi le dvakrat v intervalu dveh let.

Optimalna temperatura za drstenje bi morala biti 1-8o C. Z jesenskim začetkom, ko pride do pubertete, posamezniki spadajo v sladkovodne reke. Na obalnih območjih nelma živi in ​​za razmnoževanje plava v sladkovodne rezervoarje. Za drstenje izbira pritoke s peščenimi ali kamnitimi tlemi in izvirsko vodo. To obdobje se zgodi v oktobru ali novembru.

Ena ženska položi 100-400 tisoč jajc, in v tem času se ne hrani. Toda takoj po drstenju jajc se prične obnovljena prehrana. Ličila začenjajo kretati od marca do maja.

Značilnosti ulova Nelme

Kako ribeRibiči za ribolov uporabljajo čopič, mamico, kolut ali vabo. Bela riba, ki se drži kaveljca, misli, da se lahko osvobodi, če se približa površini vode. Zaradi tega se črta začne nemudoma. Ribe se upirajo in se borijo, vendar se pogosto prepuščajo precej hitro, zato je ribolov nelma zelo zanimiva dejavnost. Obdobje od aprila do novembra velja za najboljšega za ulov. Najboljši griz je opazen zjutraj, in ponoči je skoraj nemogoče ujeti.

Belorybitsa je zelo zvit, skrbno in sramežljivo ribe. Zdaj njeno prebivalstvo nenehno upada, zato je uradno prepovedano uloviti. Ni kaznivo, če se nelma po naključju ujame z drugimi vrstami rib na netu.

Meso belorybitsy je prijeten okus in dobro ga absorbira telo. Je mastna riba, vendar je meso nizko kalorično in primerna za prehrano v prehrani.

Zdieľať na sociálnych sieťach:

Príbuzný

© 2011—2022 AmriFla.com